五大訴求,缺一不可

公民社會的成長速度很快,很值得高興。為什麼?

 

 

先看看這兩個留言串:

 

我最後選擇,要一邊 #飲飲食食最開心 ,一邊撕爛你政客既假面皮。

同我係朋友既,我會傾多幾句,了解多啲。本來係朋友,但後尾唔知點解,左手叫我去黨慶,右手又放隻癲狗(sorry,叫果隻做狗真係影衰狗,但真係冇野叫到佢。叫佢政治鴨都影衰性工作者)咬我。我都可以暫時忍住。

我做咩,講咩,係網上面,係我自由。

我既面書,我既medium(aka輔仁發表既文章),都係我個人意志既體現,係我個人對言論自由既交代,真係唔需要同任何政團交代既。任何人話我「抽社運水」,請問一句,我幾時有係七一度拎個個錢箱乞過你半蚊?我幾時有叫你課金畀我「搞梁振英」?

冇。

我每一蚊都係我用product,用腦,用努力,用思考,用我雙手賺返黎既。

所以,大家真係要大個。唔可以再畀人情緒勒索。唔可以話,你唔投A,即係畀B 贏。

點解B 佢地唔可以令我地心悅誠服咁去投佢?點解我地要冇得揀?

呢個,我係認真問大家既。

如果連登有人覺得我通晒水,而家,2019年既今日,我!就!係!要!公!民!社!會!

我要公民社會成長到反對派唔可以再情緒勒索我地。

我要公民社會成長到反對派唔可以再情緒勒索我地。

我要公民社會成長到反對派唔可以再情緒勒索我地。

我同鄺俊宇係朋友,係因為佢do the right thing at the right time。

我forward 既人同事,都係我相信的。

大家,不要將責任外判。不要以為呢個世界有好多人會幫你,做好事。佢地收錢既,佢地一定要做好件事。做得唔好,就換人做。

呢個係民主選舉既原則,唔好忘記。

If you really think 民主重要。

 

 

記住,五大訴求,缺一不可:

#撤回放人除罪查警普選

完。

 

Become a Patron!

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 跟車太貼 by 健吾
    好像今天,由我看到無線新聞的報道,到有線新聞的報道,到我看到張議員把自己的修正案放到網路,我就有好幾個問題,一直哽在喉頭…
  • 我十八歲,打緊份暑期工叫坐枱 by 金魚小姐
    我今年十八歲,剛考完dse。上星期放榜,成績只有十六七分,不夠讀大學,在retake與副學士之間我選擇了後者。我沒有豐厚家底,只是一個行出街跌個招牌會砸死十個八個的那種公屋妹。高昂學費加上漫長暑假,無意中找到一份兼職,寫明非色情非身體接觸,…
  • 關於夜總會的二三事 by 金魚小姐
    客仔方面,一晚坐幾枱,記得既真係唔係好多。所以分享既都係d 令我大吃一驚記到而家既客。最記得我第二日返工,坐左個五十幾六十歲既大叔。佢係退休警察,好記得佢話佢走果時攞左五百幾萬退休金,而家又個個月咬五萬長糧。(難怪就算黑警個名臭過屎渠都咁多…
  • 有無見過人搵工,係完全唔俾聯絡資料人事部? by HR 扮工週記
    無留手提電話號碼,哩樣又係特別咗少少,哩個年代差唔多個個都有手提電話,好多應徵者都會將個聯絡電話寫喺頂頭。講係咁講,但又有啲人會留成幾個手提電話,大佬呀,係咪要小編逐個逐個打俾你,先知道佢邊個開咗機?…
  • 點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方法! by 彼得陳
    「警察份糧,有三份一值在比市民鬧,有三份一值在比上司鬧」。不過之後佢講嘅另一句,反而令我有所思考:「前面有個警察,你都唔知佢學歷咩野,佢心口無寫㗎麻,咁你點知佢毅進(畢業)呢?」。…
  • 開心浩園餐 by BEAR 兒
    老軍裝帶責備地拍拍警犬的頭,把紙袋拿起來說:「對不起,這個餐算是我跟你買吧,不過要麻煩你再走一次了。」…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 196786
Date: 2019-07-10 14:55:20
Generated at: 2019-07-20 06:28:55
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/07/10/196786/五大訴求,缺一不可