大陸公安真係差過香港警察咩?起碼人地收左錢會做足嘢呀!

 

大大力屌爆D黑警:

廢老成日話「取消警察就變哂公安,到時仲仆街呀!」

 

其實,諗深一層,公安真係差過警察咩?

嗱,呢單新聞就SHOW左俾你睇公安係點對俾著數佢地既人。

 

【近百名警察集體對抗廣西紀委調查】 【拒絕交代案情、撕毀文件】

【近百名警察集體對抗廣西紀委調查】 【拒絕交代案情、撕毀文件】廣西公安廳近日揭露,賀州市公安局集團式充當「保護傘」。不但有警察表面拉人,私下放人,而且收保護費包庇前警員經營賣淫場所。自當地紀委於2017年7月收到舉報信,公安局多個部門、近百名民警和輔警全都集體對抗調查,先是涉案民警拒絕交代案情,還有派出所以找不到檔案為由拒絕配合,甚至有民警上繳證據後,又以補充內容為由取回文件,當場撕毀。最後,紀委查明當地多個公安部門均涉嫌濫權,包括偽造虛假拘留通知書,報細罰款金額而扣起194萬多元,並放走眾多罪犯。建東派出所所長張建鋒和城北派出所教導員雷鳴因此被雙開,移送檢察機關起訴。城中派出所所長、黨支部書記吳傳兵亦因受賄包庇賣淫場所,被撤銷黨務、政務撤職處分,其餘37個涉案警察則個別處分。#掃黑除惡#公安#阿SIR做嘢唔洗你教#有線中國組

有線中國組發佈於 2019年7月3日星期三

 

佢地個前同事開淫窟,課左金交保護費(某程度上都係交左稅同出左糧俾人啦,係咪?)。結果,當政府真係要依法辦事既時候,佢地就決定履行當初保護對方既承諾!

拒絕向政府交人,就連拘捕都只係循下例:呢頭拉完、果頭放人。

 

然後,大家睇下香港警察?

班撚樣收你三萬蚊一個月:
1️⃣出緊你糧仲要打鳩你
2️⃣有事報警就乜野都證據不足、告唔入
3️⃣非禮強姦案問個受害人十鳩幾次案發經過,驚死人地之後唔自殺咁
4️⃣大埔區報案室長期冇人聽電話
5️⃣報警有服務承諾,但永遠超過十五分鐘先到
6️⃣佢想做野就唔跟程序,但你搵佢地做野就同你講程序
7️⃣縱容及包庇犯事既人
8️⃣對老人/學生/後生人以恐嚇及各種手段拒絕其求助
9️⃣做野唔出示證件,唯向性工作者食完免費餐放蛇就出示委任證(唔知仲以為果張係免費召妓證)
🔟於公立醫院各種服務打尖
1️⃣1️⃣對醫護人員不敬及濫用病人權益
1️⃣2️⃣醫院警崗當值警員永遠不工作,任何事都話唔係佢職責範圍

 

其實佢地返工除左得罪市民,仲做左D咩?

口口聲聲話自己保護香港、防止罪案,但任何報過警既朋友都一定知:報警真係程序一個,俾你日後搵律師/投訴、搵傳媒有仇報仇既前期步驟,實際上係冇撚用架!

就好似服務你果條毅進仔一樣咁廢,開個FILE用中文都寫唔掂。日日返工就係咩都唔關自己事,乜柒都證據不足ON99,成班請返黎真係把撚定奶閪?

 

真係唔知成班毅進仔想點撚樣?

個撚個做人做到有爺生冇乸教咁。

搞到全世界都要寫信去公務員事務局申冤,呢班陷家剷根本就唔配有任何公務員福利同長俸。

 

但係公安呢?

佢地收左賄款、出左你糧、拎左你著數,真係響關鍵時刻會企係你果邊、保護你喎!

你睇佢地跟程序收哂資料但係又唔查、仲要冇隊人出黎,簡直忠心到一點!

 

起碼知道邊個係大佬呀~

唔會好似香港警察出大家糧仲要咁反骨。

有咩事,俾錢、拎條煙出黎就有計傾,一定好過香港某D扮有制度既部門。

 

作者:四兩換M巾

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 跟車太貼 by 健吾
    好像今天,由我看到無線新聞的報道,到有線新聞的報道,到我看到張議員把自己的修正案放到網路,我就有好幾個問題,一直哽在喉頭…
  • 關於夜總會的二三事 by 金魚小姐
    客仔方面,一晚坐幾枱,記得既真係唔係好多。所以分享既都係d 令我大吃一驚記到而家既客。最記得我第二日返工,坐左個五十幾六十歲既大叔。佢係退休警察,好記得佢話佢走果時攞左五百幾萬退休金,而家又個個月咬五萬長糧。(難怪就算黑警個名臭過屎渠都咁多…
  • 點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方法! by 彼得陳
    「警察份糧,有三份一值在比市民鬧,有三份一值在比上司鬧」。不過之後佢講嘅另一句,反而令我有所思考:「前面有個警察,你都唔知佢學歷咩野,佢心口無寫㗎麻,咁你點知佢毅進(畢業)呢?」。…
  • 我十八歲,打緊份暑期工叫坐枱 by 金魚小姐
    我今年十八歲,剛考完dse。上星期放榜,成績只有十六七分,不夠讀大學,在retake與副學士之間我選擇了後者。我沒有豐厚家底,只是一個行出街跌個招牌會砸死十個八個的那種公屋妹。高昂學費加上漫長暑假,無意中找到一份兼職,寫明非色情非身體接觸,…
  • 【塔羅個案】女人就黎三十歲仲係 A0 係咪就叫有問題? by 神婆
    好多客人同Annie一樣,廿歲尾三十頭咁樣,有份不過不失嘅工作,有幾個真心相交嘅姐妹,耐唔耐去下旅行,過住平凡踏實嘅生活。你問Annie開唔開心?又無話唔開心嘅,朋友我有呀,份工麻麻地、但又唔算好差,但係,隨住年紀漸長,身邊啲姐妹開始結婚啦…
  • 有無見過人搵工,係完全唔俾聯絡資料人事部? by HR 扮工週記
    無留手提電話號碼,哩樣又係特別咗少少,哩個年代差唔多個個都有手提電話,好多應徵者都會將個聯絡電話寫喺頂頭。講係咁講,但又有啲人會留成幾個手提電話,大佬呀,係咪要小編逐個逐個打俾你,先知道佢邊個開咗機?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197092
Date: 2019-07-14 14:16:08
Generated at: 2019-07-21 07:06:35
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/07/14/197092/大陸公安真係差過香港警察咩?起碼人地收左錢會