冇企過最前,你唔知有幾可怕

 

 

今晚係我第一次企得咁前,亦係我第一次親身體會到警察嘅可怕同抗爭者前線面對嘅恐懼。

大約九點半,我仍然身處喺新城市門口前。依個係申請咗不反對通知書嘅地方,直到十一點前,喺度集合嘅人於法律上係絕對合法。我一路聽住唔同地方嘅最新消息,間唔時亦會行入新城市涼涼冷氣。入面嘅人有運緊物資,有繼續上去沙田站嗰層幫手,氣氛凝重,但尚算安全。

就喺差唔多十點嘅時候,突然喺出面嘅人大叫「有防暴包圍住我地,送唔到物資啦」。我出去一睇,往好運中心方向出現在一大班齊裝防暴,大家好齊心咁叫「依個係合法集會」,「警察濫權」等口號,我同身邊好多人當時仲諗住佢地唔敢亂嚟,畢竟係有不反對通知書嘅集會你可以點?

點知唔夠十分鐘,原本喺新城市嘅人突然衝哂出嚟,大叫「防暴打到落嚟啦」。轉頭我就見好多防暴衝到落嚟,而差唔多同一時間喺沙田公園方向都有防暴一齊殺到。就係咁,一個合法嘅聚會突然比防暴警察三面包圍,而且當中仲有好多防暴警察一見人落單就衝埋去,十足十要殺咗佢一樣。我個心涼咗一截,身邊嘅人都不斷大叫「唔好落單」、「要望住防暴嚟退」、「殺到嚟,走啊」。當時嘅我唔知可以做到啲咩,唯一可以做就係跟住大隊,確保任何時候身邊都有人,確保防暴下一個要拉要打嘅人唔係自己。

就喺依個時候,有人大叫「依邊有路,快啲走」,然後指住戲院同酒店中間一條小路,我同身邊一班人馬上沿住條路走。行到一半,有兩個防暴追到過嚟,一開始佢向住我地大叫「全部人唔好走」,但見人數愈嚟愈多而佢地又未有增緩,佢地馬上將視線轉移去一個有口罩,件衫寫住「自由閪」嘅人,用警棍指住佢,同佢講「你唔走得」。佢犯咩事?唔知;有冇攻擊警察?冇。一個參加合法集會嘅市民就係咁比警察用警棍指住,當佢係罪犯對待。佢最後點樣?我唔知,因為我唔敢停低,我唔知我會唔會係下一個佢。

原來,單單企喺最前,心入面嘅恐懼已經咁大。

你企喺後面,坐喺屋企,可能覺得勇武嘅最前線存心搞事,認為佢地騎劫咗「你」嘅遊行。但當你未企過最前,你唔會明白一班冇受過訓練,可能仲係學生同普通文員嘅人要正面硬食喪盡天良嘅警察,由準備到正式對抗當中佢地個心入面到底有幾怕。至於要靠簡單又薄弱嘅護具要面對一班已經失去人性嘅警察,抵擋一下又一下嘅重擊,佢地身心受嘅傷害有幾大?我唔敢諗。

你問點解咁驚咁痛大家都要企到最前冒住生命同前途盡毀嘅風險去做第一度防線,我諗我可以答到你:因為依度係香港,而我地係香港人。就算再怕,為咗依個最愛嘅地方,永遠都會有人企出嚟。

依個家,我地會拼命守護。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 我同事笑我唔識用touchpad….. by 緋色雪夜
    「其實你係咪唔識用touchpad?好好用喎~」同事妹妹拎住部macbook坐埋嚟,「不如我教你用touchpad呀。」…
  • 【玩物花絮】正過官方新屋 LEGO集會廣場改建歐陸Jazz Cafe by 阿九
    近期真係冇乜高質素嘅大屋 AMOC 出現喺市面,而官方公佈下年 1 月 3 號正式開賣嘅 10270 Book […]…
  • 你會同另一半講你嘅性史嗎? by 我從不穿睡裙
    講曬出黎,對方真係完全無野,完全接受倒,覺得呢D過去左既野係唔重要的話,我真係恭喜你。但萬一,對方聽完之後唔係咁既話,你要小心了。…
  • 恭喜何君堯終於揾到接班人啦! by 達時製作 (On Time Production)
    何妖能夠孤身(只限香港啫,中國就實有人撐佢嘅)走到今日呢步,殊不簡單。而佢嘅「成功」,亦都感染咗一位等左上位好耐嘅仁兄。佢就係...…
  • How dare you? Because I can. by 諱文
    點都好,首先要恭喜一下Greta本人成為最年輕既年度風雲人物,16之齡得到呢個殊榮證明佢的確厲害;希望佢之後可以真真正正為環境出一分力。點解我會咁講?先唔講佢有班強勁既PR同遊說集團係佢背後撐腰,花少少時間search吓佢背景你就會知得一清…
  • 校服 by 微言
    我對那條藍色裙的認識就只是藍色,及裙,能有什麼改變?可以改動?當然,我相信女生們早已自我分了三、四十派,互相尊重卻各不相讓,守護着自己的傲嬌。老實說,我代表男生們能將她們分為兩派,「短裙」及「一般」兩派。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197108
Date: 2019-07-15 00:34:09
Generated at: 2019-12-15 14:51:33
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/07/15/197108/冇企過最前,你唔知有幾可怕