點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方法!

 

早幾日港台視點31節目入面,有個李姓退休警司講出著名既金名「警察份糧,有三份一值在比市民鬧,有三份一值在比上司鬧」。不過之後佢講嘅另一句,反而令我有所思考:「前面有個警察,你都唔知佢學歷咩野,佢心口無寫㗎麻,咁你點知佢毅進(畢業)呢?」。

呀李Sir,其實你當差果個年代,早就有解決方法比大眾用作識別警察既學識水平㗎……

 

 

以前警察有分識英文同唔識英文兩批,考過左政府第四級英文試嘅警察,會轉戴「紅膊頭」以作識明,仲會有一筆一次性既津貼(錢呀,係錢呀)!呢套制度,由五、六十年代,一路行到九十年代,直至大約主權移交前後,當差最低要求升左做會考5科及格之後,就無左泥回事。套用返現代,有無得再用返呢招呢?有大學學歷既就戴「紅膊頭」,無既就黑膊。

不過老實講,連「警察做野唔洗帶委任證」都講得出,想認佢係唔係真警察都無方法,仲話想認佢有無大學學歷?我諗多咗喇……

 

圖:《衝鋒隊:怒火街頭》劇照,李綺紅所戴即為「紅膊頭」

 

(P.S.: 真心覺得舊時代嘅警察型好多!無論制服定制度

 

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197224
Date: 2019-07-18 17:00:54
Generated at: 2019-12-16 05:32:05
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/07/18/197224/點樣分辨警察係唔係「毅進仔」?前人早有解決方