做保安做到打風後射波,你估下佢用咩理由?

 

 

首先,介紹一下將要出場嘅「黑主任」。點解咁樣稱呼佢?因為佢成日參加毅行者、渣馬、長跑同三項鐵人,加上膚色拗黑、外貌同氣場似足黑X會大佬。其實佢份人好nice 、好肯分享經驗俾小弟。未做物管前,「黑主任」拎住「碩士沙紙」做跨國公司嘅香港區經理,所以小弟覺得佢轉行做物管真係大材小用,甚至覺得就業錯配浪費咗佢。

話說「黑主任」對住「天才同事」就會秒變黑X會大佬。當中嘅「鶯鶯燕燕」,就要由某次颱風講起。眾所「鳩」知,打風前後風後一定係最忙;加上個風又打得勁屋苑又臨山近海、樓齡又有番咁上下…….唯有講句:祝 我哋好運、我真係恭喜你!唔知「天才同事」喺真心傻定真心叻,風後第一日開工就一個華麗轉身「射波」,仲要喺射足幾日。結果,搞到「黑主任」同「賤嘴同事」硬食,夾硬幫佢執掂風後啲手尾。兩位當然好不滿,但又唔可以等佢返嚟做,皆因啲客已經嘈到拆天再拖就攬炒,大家都無好日子過。

某日,《業委》舉辦嘅新春行大運一日遊。
我:「[賤嘴同事],你估下[天才同事]會唔會射波?」
賤嘴同事:「唔駛估,打賭咩到得,肯定又射。」
吹水經理:「唔駛等佢,佢打咗電話嚟,話要陪老豆去醫院睇心臟科。」
我:「星期日,去醫院睇心臟科?」
吹水經理、賤嘴同事異口同聲講:「不 要,問只要信。」
黑主任:「[天才同事]一定唔會出現。我無同你講過;上次風後佢射完波返嚟,我就放狠話。我拍晒檯兼用手指指住佢咁講:[你唔好 part 我,你part 我一定玩謝你!你咁鐘意不負責任,自以為醒目走精面嗱!]佢知道今日part我,又要同架旅遊車,所以佢實唔夠膽返嚟。」
我:「好強嘅氣勢呀!」
(心暗[黑主任]絕對不能得罪)
然後,我哋準備好就出發去「受刑」。

後記:點解喺「受刑」?「一日遊」本身就係一個「懲罰活動」,懲罰管理處仝人嘅活動。「一日遊」嘅故事,下次有機會再續。

 

作者:六月的物管

真係做左六個月物業管理

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197565
Date: 2019-07-26 05:28:52
Generated at: 2020-10-24 11:26:46
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/07/26/197565/做保安做到打風後射波,你估下佢用咩理由?