見工早到你會等幾耐?我最快見過嘅係 _ 分鐘就走左。

 

 

現代社畜嘅時間好寶貴,哩個道理係社畜都知。但寶貴嘅程度去到以下落黎哩位求職者咁,就真係估都估你唔到……

又係一個平凡上班日嘅下晝,小編之前約好咗一位申請 IT 職位嘅求職者(暫時稱之為 IT 男)黎見工,本身個 Appointment 就約咗朝早 10 點正,大約 9 點 50 分嘅時候,接待處打電話黎通知小編,話個求職者到咗。

Wooooo ~ 會早到 10 – 15 分鐘嘅求職者,喺今時今日都真係算幾難得,畢竟依家都有唔少人見工,興最後一分鐘先到,再唔係就直頭遲到,一係就早到個幾兩個鐘,講緊嘅係不論咩階層嘅職位,有高有低,所以小編心入面都俾咗個 Like 哩位 IT 男。於是乎就隨即喺枱頭搵返 IT 男份 CV 出黎,然後執埋份公司嘅職位申請表,由自己個位行出去接待處,諗住親自帶哩位 IT 男入黎俾佢填 Form。

 

欸?人呢?!

 

出到接待處,除咗自己友之外,就無其他人啦,咁 IT 男去咗邊?!於是小編就問接待處同事:「咦?個求職者呢?係咪去咗廁所呢?」

接待處同事個樣有啲愕然:「佢走咗啦喎!」

 

欸?!?!小編面上一大個黑人問號?

 

同事繼續講:「個求職者一黎到就好唔耐煩,叫佢坐低等等,佢就係都要企喺我面前,每隔 10 秒就問一次入得去未。半分鐘前佢突然好似好嬲咁同我講,話『我依家唔考慮你哋份工啦!唔好再搵我!』,跟住就衝咗出門口。」

小編下意識又望下隻錶,9 點 54 分,等咗 5 分鐘,都唔算太過份姐……

只可以話,現代人真係趕時間,唔單止係請人嗰個,一日要見成好多個人,就好似連哩位 IT 男咁,求職者同一日都安排咗好多份工要見……

唔知如果真係有機會,見見下會唔會因為個面試太長,問多兩句都唔得,要起身走人?

 

【職場膠事】

 

作者:HR 扮工週記

HR 扮工週記
HEA 到核爆、哩埋係枱底畫下圈圈直至 2046 退休既 HR,同大家分享一下每一日 HR 平淡既生活。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197748
Date: 2019-08-03 06:20:15
Generated at: 2020-02-25 08:24:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/08/03/197748/見工早到你會等幾耐?我最快見過嘅係-_-分鐘就走