2019年喇,仲講「唔好激嬲共產黨」?

【#港澳辦回應香港下一步怎麼辦:止暴制亂、恢復秩序! 】國務院港澳事務辦公室發言人楊光在今日的發布會上表示:香港局勢發展到今天這個嚴峻地步,擺在所有香港市民面前的急迫任務十分明確,就是一句話,“止暴制亂、恢復秩序”! #守護香港

人民日報發佈於 2019年8月6日星期二

 

我以為,經歷咗呢兩個月嘅抗爭,200萬人出嚟、6個人輕生、衝過入立法會、畀黑社會無差別襲擊,食催淚彈當食生菜等等嘅大小事,人係會進步,會知道個世界前進緊,以前個一套已經唔啱用。點知,經過噚日以後,個啲好熟悉嘅句子又返哂嚟,「唔好激嬲共產黨呀!」同埋「唔好畀人扣港獨帽子呀!」

罷工日前夕,林鄭月娥出嚟開個記者會,態度比之前嘅都強硬。佢又做返梁振英做過嘅嘢,就係將抗爭定性做奪權,定性佢已經唔係反抗修例,而係爭取其他嘢,例如香港獨立。林鄭嘅言論當然有陰險之處,因為佢將責任推得一乾二淨,企圖引導中共出面解決。事實證明,佢個記者會比罷工同埋之後發生嘅事影響力更大。因為經佢咁講一講,連登風向大變,「光復香港,時代革命」變成反動用語,必須下架,投票改口號!前線行動都要停一停,唔可以漫無目的搞差館,抗爭者要諗下自己有冇變成自己最討厭嘅惡魔!睇下,強硬一下效果幾成功。

我唔係要求大家對抗爭者嘅所有行動照單全收。但問題係,8月5日大罷工理應係呢場抗爭運動嘅其中一個高潮,係人數眾多同埋情緒高漲之下,一定會有更升級嘅行動,更可以話係「曬冷」,就係要拖垮黑警同政府。再加上前一晚少女被黑警非禮,同埋朝早林鄭嘅火上加油,抗爭者嘅行動不停升級都係可以理解同埋預期之中。大家可以檢討咁樣不停升級落去係唔係辦法,會唔會失民心或者拖垮抗爭者嘅身心,但唔好又返返去個啲「唔好做啲嘢畀人有口實」嘅無謂討論到。

同大家回一回帶,2014年佔領期間大台叫人唔好衝擊國慶升旗禮,共產黨有冇咁好開心,畀大家爭取到大家想要嘅真普選?無呀!2016年,梁游立法會宣誓,誓詞侮辱中國同埋有港獨成份,結果人大釋法,取消二人議席。好多人都話佢哋抵死,唔好激嬲共產黨就無事。好喇,近幾年,政府連所謂自決派人士嘅參選權利都剝脫,其中仲包括當日喺升旗禮外背住舉交叉嘅學民思潮轉型催生嘅香港眾志。而泛民中人就為咗可以選,不停將條底線退後,就係依家大家做緊嘅嘢。

你反抗就早已經係激嬲共產黨呀!係呀,講緊你個啲100萬、200萬人遊行都係呀!佔領個陣坐足79日,夠哂和平,無人噴黑國徽又無人掉國旗落海喇,當時北京咪又係話係「顏色革命」,你哋係無記性定扮傻呀?況且,依家咁嘅局面所有嘢都係累積返黎,「反送中」都只係導火線,問題係呢個由中共揀出黎嘅港共政府所有嘢都係倒行逆施。而且去到今時今日問題都已經唔止反送中,警隊濫暴同埋放任黑社會打人都係需要聲討,需要政府就此有所作為。所以變成反政府示威,甚至係推翻暴政嘅革命都絕不為過。

唔好激嬲共產黨?你香港人一日仲有自由反抗,共產黨都係咁撚嬲。

 

作者:阿享

一個戒緊牛肉,但打邊爐仍然會忍唔住既耶青。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【BNT-020】為保住工作的女生注射了疫苗 by 柚希
    她解開襯衫最上的兩粒鈕扣,輕輕的向左邊拉下襯衫露出少部分的黑色胸罩跟小麥色的肌膚,教男護士呑了呑口水。「消毒完喇,會有少少痛,忍一忍吓。」「嗯。」Jess緊閉眼睛,憶起工作上的瑣碎事情嘗試分散注意力。「打完架喇,小姐你去休息區坐到紙仔上嘅時…
  • 【遊戲介紹】開放世界生存動作 《V Rising》多人連線與好友重建吸血鬼王國 by 五木
      「我不做人啦!JoJo!」呢句名台詞令人類開始嚮往做吸血鬼,早排進行搶先體驗嘅新作《V Risi […]…
  • 18年後再次見到中國人,佢露出巨龍打招呼 by 薰華
    首先,我哋要了解下秦漢時嘅人係點坐嘅先。今日我哋會坐喺櫈上面,其實係胡人帶嚟嘅文化嚟,早期華人嘅正式坐姿,就係今日日本人嘅「正坐」,係坐喺地上面嘅,而呢種坐法,冇練過嘅話我真係寧願唔坐。…
  • 自己嚇自己事件簿 by 小盛女
    「架車有無開到左搖右擺先?車速如何?條路係咪好窄?呢度係咪交通黑點?要用理性去分析你擔心緊嘅事會發生嘅機率,然後你就會發現其實只係自己過份擔心,杞人憂天啫。」…
  • 老師話同性戀唔啱,應該點答返佢? by 外賣仔
    如果一個「老師」話同性戀唔啱,你哋拍拖係錯嘅,千祈唔好諗住抗衡話同性戀無嘢先,因為呢個「老師」已經預設咗呢條問題,佢啱,但你錯。呢個時候你要先更正佢條問題先,記住,係更正佢條問題先,因為你面對緊嘅對手其實係一個白痴同埋低能嚟嘅,根本對同性戀…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197845
Date: 2019-08-06 20:46:44
Generated at: 2022-05-24 01:13:36
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/08/06/197845/2019年喇,仲講「唔好激嬲共產黨」?