返工快樂?

 

就算多累 都要抱緊信仰 信仰可以是宗教 可以是愛情 可以是自由

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年6月21日星期五

 

由8月1日颱風日,到8月5日夜晚;我一直思考住一啲問題:

「我想返工」、「手停口停」嘅生活環境究竟係點形成?

「獅子山精神」由幾時起,從「來自五湖四海嘅人都可以憑藉努力、拼搏而喺香港好好生活、安居樂業」變成「唯有努力、拼搏先可以勉強生活」?

 

一個要日忙夜忙,丟失思考政治、公義、良知嘅時間,每日都要為生計苦勞嘅社會;塑造如此社會,顯然係當權者。當權者令香港人淪為「經濟動物」。

 

罷工、停罷一日嘅香港,其中一個初心係:

想香港人有時間去思考一下,由2月開始提修例以來嘅事;

思考一下,政府一直以來對香港人嘅各種制度暴力;

思考一下,抗爭失敗後,香港人或者會失去著黑衫嘅自由、失去拒絕警黑合作嘅自由、失去投票畀「提出過獨立調查委員會」參選人嘅自由,仲有超過500人嘅三到十年自由⋯

 

可惜嘅係,8月5日,除咗航空業外,罷工未見好大嘅成效及影響力;甚或應該講同成功距離好遠。抗爭者、特別係行動派,擔心抗爭無以為繼。所以開始打算封路,務求等罷工得以延續到第二日。而喺超過800發催淚彈、過百發橡膠子彈及約20發海綿彈等可致命武器下,一切都真係只係「發夢」,8月6日,依然係「大家記得準時返工」。

 

希望罷工成功,希望和平接力,希望香港人有時間去思考「想要一個點樣嘅香港」。8月5日行動派所做嘅,仍然係本著以上初心去做;唔好畀呢一切僅僅為一場初夏嘅煙火…

 

有參與集會、曾諗過參與集會嘅香港人,大家不妨諗下有咩方法可以參與抗爭。

參與平台討論?

捐物資、送乾糧到前線?

了解不同抗爭者想法,嘗試代為傳達出去?

民間記者會?

 

 

作者:曾振興

曾振興
屯門 興澤區 社區主任

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 我同事笑我唔識用touchpad….. by 緋色雪夜
    「其實你係咪唔識用touchpad?好好用喎~」同事妹妹拎住部macbook坐埋嚟,「不如我教你用touchpad呀。」…
  • 【玩物花絮】正過官方新屋 LEGO集會廣場改建歐陸Jazz Cafe by 阿九
    近期真係冇乜高質素嘅大屋 AMOC 出現喺市面,而官方公佈下年 1 月 3 號正式開賣嘅 10270 Book […]…
  • 你會同另一半講你嘅性史嗎? by 我從不穿睡裙
    講曬出黎,對方真係完全無野,完全接受倒,覺得呢D過去左既野係唔重要的話,我真係恭喜你。但萬一,對方聽完之後唔係咁既話,你要小心了。…
  • 恭喜何君堯終於揾到接班人啦! by 達時製作 (On Time Production)
    何妖能夠孤身(只限香港啫,中國就實有人撐佢嘅)走到今日呢步,殊不簡單。而佢嘅「成功」,亦都感染咗一位等左上位好耐嘅仁兄。佢就係...…
  • How dare you? Because I can. by 諱文
    點都好,首先要恭喜一下Greta本人成為最年輕既年度風雲人物,16之齡得到呢個殊榮證明佢的確厲害;希望佢之後可以真真正正為環境出一分力。點解我會咁講?先唔講佢有班強勁既PR同遊說集團係佢背後撐腰,花少少時間search吓佢背景你就會知得一清…
  • 校服 by 微言
    我對那條藍色裙的認識就只是藍色,及裙,能有什麼改變?可以改動?當然,我相信女生們早已自我分了三、四十派,互相尊重卻各不相讓,守護着自己的傲嬌。老實說,我代表男生們能將她們分為兩派,「短裙」及「一般」兩派。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197868
Date: 2019-08-07 06:18:33
Generated at: 2019-12-15 10:59:22
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/08/07/197868/返工快樂?