帶十支激光筆告藏械的基礎生物學、公共衛生及香港警員健康與心智問題

 

 

警察示範激光能令報紙燃燒,我認為呢個係與本案完全無關。市面上買到嘅激光筆,所產生嘅激光,要為視網膜感光細胞帶來傷害,估計只需要數秒,激光直射入眼球,就可以造成不可逆轉嘅傷害。

2017年一份醫學文獻評論 歸納了111位因激光筆而令視力受損嘅病人受傷經過,總結出如果使用5毫瓦(mW)的激光,照射十秒就會帶來不可復原的損害,而增加激光的功率,例如呢次浸大學生會會長所買,有報道稱約20毫瓦(mW),應遠低於十秒即可造成損害。

故此,誠如琴晚開記者會嘅警察所言,一樣本身唔設計來攻擊人嘅物件,如果有人用佢來攻擊人,呢樣就係攻擊性武器。從激光筆能夠產生激光,而呢束激光又的確證明能夠令視網膜感光細胞帶來不可逆轉損害,如果有人存心要為他人帶來傷害,的確係藏有攻擊性武器。

 

然而,該文獻評論指出,眨眼同埋擰轉面,喺呢啲受傷個案都唔能夠有效避免損害,原因係通常被激光損害眼睛嘅病人,都係年輕人,甚至係細路,我相信大家都好容易明白,激光筆傷眼絕大多數係因為細路仔用來玩,呢個「玩」,要包括特登唔眨眼唔擰開,咁望住束激光。

咁就令我比較費解。

警方不斷咁聲稱激光筆嘅功率能帶來損害,我諗呢個不容置疑,但另一方面,世界衛生組織定義「健康」,係包括生理與心理健康。科研研究中,激光筆能為心智未成熟,即擺明要冒險嘗試望激光嘅青少年及細路,因為貪玩而唔眨眼同埋唔擰開,我不緊要問,經過多重體能測試及面試程序,及經多月訓練先出班嘅香港警察,有幾心智唔成熟,或者話,呢幫警察有幾痴線,當見到有人用激光筆意圖照射佢嘅時候,會特登睜開眼望到實一實,而為視網膜帶來損害?

一名健康嘅人士,眨眼嘅反應應該係0.1秒內就會做出,其中強光突然照射都算係一個刺激。我建議醫管局應該為香港警隊三萬多名警員做一個眨眼反射動作健康普查,證明香港警察嘅視力係正常到足以執法。

 

的確,激光筆能損害眼睛,但前提係被激光照射嘅人特登俾條激光照,性質如同有車喺高速公路,你跳出馬路。我唔係話警察合理懷疑有人買十支激光筆將會用於示威活動一定錯曬,畢竟真係好多人用來照田雞咁照啲警察,問題係,講到會帶來損傷,呢個未免係誤導公眾乃至誤導法庭。

如果話警察執行職務嘅時候,有人用激光照佢,搞到佢執行唔到職務,呢個其實係阻差辦公。我建議警察即場拉曬啲人告阻差辦公算,如果你地無能力拉咁多人,就唔好用藏械嘅名義諗住告啲細路,咁除左反映你地生理同心理有問題,仲應該係告錯罪,任何一級法院處理呢單控罪嘅時候,除左應該請眼科醫生做專家證人,仲應該請埋兒科專家,驗下呢班警察係咪大唔透到可以用激光照盲佢。

 

作者:容樂其

我覺得總編輯都有得出文係常識囉!

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 「金融才俊」 by 金仔
    金融才俊當中,還有部分是專業「食客」。朋友S在公關公司工作,因為業務關係,經常需要在各大酒店安排一些午餐商務飯局。這些飯局都是Byinvitation的,每位平均一千元一個setmenu,但不說不知,這些飯局往往吸引一些在中環金鐘上班的才俊…
  • 【真。攬炒】楊岳橋笑住講前線食催淚彈,懶理義士死活 by 左膠正垃圾
    楊岳橋曾在商業電台的節目中,倡議「先搞政治,暫緩大搜捕」。及後,他在面書面上澄清只是口快說錯話。 但你看看這次的聽證會,一次一次,看來他內心一句,就是懶理義士死活。…
  • 點解班後生咁唔鍾意老一輩?因為廢中廢老其身不正。 by 亂臣賊子
    搵工或者出嚟做臨時工時,成日都會見到啲其實真係冇咩料嘅老頂成日吹水吹到天花龍鳳,但永遠就唔會落手落腳淨係識尸位素餐,衰左就射波俾死貓人食;日光日白見人個時將「後生仔冇道德急功近利」掛喺嘴邊做衛道之士,但轉個頭夜黑飲左兩杯就大言不慚向人提出性…
  • 【認真答】不中出如何令同居女友懷孕? by 白木乩
    睇到呢啲POST,再碌下COMMENT,雖然網友們都發揮創意極盡挖苦之能事,但就算撇除「搵隔離屋幫你中出」、「帽事嘅」、「讓老夫出手」呢啲選項之外,都其實真係有可能嘅。…
  • 誰怕攬炒? by 健吾
    香港人,有一種好奇怪的性格特質:老闆情結。他們沒有權力,卻很愛用「老闆」的思維去想事情。用左膠的說法,好聽一點,叫換位思考。難聽一點,就叫「皇帝唔急太監急」。你看看?有時事評論界的前輩認為,「睇完民意的所謂逆轉,見到咁多人咁堅定地反送中,反…
  • 敏華冰廳一個品牌,兩種品質?——旺角朗豪坊與荃灣荃錦中心的天堂與地獄 by 白木乩
    過度擴張,搞唔掂QC,然後名大於實,發生太多了,今次好明顯,個廚房都未訓練好,就要推佢上戰場。室溫扒都拿出來奉客,不如改名做大鳩鑊啦?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197885
Date: 2019-08-07 22:05:52
Generated at: 2019-08-19 02:25:40
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/08/07/197885/帶十支激光筆告藏械的基礎生物學、公共衛生及香