論責任——調查警察行爲與調查示威者行爲的分別

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年8月6日星期二

 

我深信每一個市民都想、都需要警方或監警會(既然唔肯俾獨立調查機關成立)以至政府及高度崇敬警隊嘅港澳辦就呢個列表每一項發生過嘅事作出交代。

中立人士可能會覺得部份言詞略為偏頗,但瑕不掩瑜,重點係事件本身真係有如此發生過,不宜因人廢言,因爲語氣偏幫示威者就否認事情。

同時真係好鍾意「各打五十大板」嘅人士同樣可以整理相近素材記錄示威者行為,不過容許我提點兩者性質非常不同,因爲警隊以下兩個特質:

一)市民期望警員依法辦事牽涉其執法專業素養,不畏懼、不徇私、不對他人懷惡意、不敵視他人唔只係佢哋發過嘅誓,亦代表公眾對佢哋嘅專業期望,以呢個態度執法才有可能公平公義,先有可能真正維持社會安寧,所以呢份紀錄整理嘅每一項其實唔係市民找碴雞蛋裏挑骨頭仇視警隊,而係警方本身就應盡全力去釐清以維持己身專業及警民信任。如果警方專業唔到,市民會好不安,會質疑仲應唔應該交俾佢哋執法,甚至係交俾警方執法反而影響自身安危,而無法達至維持社會安寧公義呢個服務市民服務社群嘅宗旨。

如果警隊想重新享受市民尊敬、警民合作關係良好等等以前有嘅地位同權利,呢嗰列表嘅所有信任炸彈佢全部要拆、要逐一解釋清楚。專業素養係由你做嘅事以至背後嘅思維模式展現出嚟嘅,唔係喺個記者會hea解兩句或者有勢力撐就撐到出嚟嘅。

二)市民唔係白白要求警方專業嘅,作爲公務員係出政府(i.e. 納稅人)嘅糧,用嘅子彈都係用公帑買嘅,用嘅每一分錢做嘅每一個決定(好不幸地)係需要向公衆交代嘅。嗰句 You’re well paid for it 唔係話有份糧出就可以提出天大要求,而係警員亦應重視合約精神(以及爲市民服務嘅情操),由入職起已經同意逗得呢份糧就包埋要接受市民監察,我相信呢點亦應用於每一個公務員身上,甚至你做私人公司都係受上司以及你公司所服務嘅對象監察,I would say EVERYONE is paid for the job duties and responsibilities they take on,每一個打工仔都有佢工作內容上要完成及要接受持分者監察嘅成分。頂多你話警員身上嘅監察視線比較多,壓力比較大,非常十分可以理解,但唔構成怠工唔專業嘅藉口。

就以上兩點反向思考,就會明白點解調查示威者行爲性質非常不同。

坦白講我思考「市民期望示威者展現何種素養」嘅時候我有啲R頭,市民同示威者本身無任何互爲監察或者負責嘅關係。傳媒都尚且可能想調查示威者行爲或背後動機,但其公共性止於公衆有興趣知道,而唔係公衆有權知道——你可以想象一下「示威者有責任向公衆交代行爲動機」係如何荒謬可笑。示威者只係因爲想傳播表達自己訴求而樂意向公衆交代其行爲動機,而剛巧呢點與公衆興趣相符,但從來無責任交代。

但香港好得意,市民往往覺得示威者有好多「責任」要負,包括唔應該阻人返工,唔應該影響他人生活,應該和平理性非暴力,唔應該破壞社會安寧,唔應該犯法,唔應該刑事毀壞或縱火,但老實說,以上無一個係示威者呢個身份應然要負嘅「責任」。(留意返,有刑事責任嘅部份係身爲香港市民嘅身份「唔應該做」嘅違法行爲,而唔係因爲佢身爲示威者嘅身份唔應該做嘅行爲。)示威者會「遵守」或盡量做到以上期望純粹係因爲想爭取民意支持,從。來。不。屬。其。責。任。

於是市民更加無「監察」示威者行爲嘅權利或義務或責任,全因彼此之間根本唔存在有如警民之間嗰種持分者關係。如果話要示威者「向警察看齊」,要政府調查示威者行爲或動機,其實好無稽。

(小小離題:我難免會聯想看齊莫非係調查示威者有無展現「專業」素養操守?噉究竟係和理非示威專業啲、定燒垃圾桶剪交通燈專業啲呢?我會話香港示威者會去連儂牆執垃圾、會將垃圾分類回收、會互相扶持自發供應物資、會格外照顧現場老弱、會尊重記者醫護等等行爲展現另類嘅示威者專業操守。不過講到底,示威者嘅「專業」係無定義嘅,而亦無相對應要負責要交代嘅持分者。)

調查示威者有否違法行爲最能夠令人理解,係因爲違法而要負刑責係最清晰嘅調查方向,不過要政府調查而唔係警方調查本質上有啲古怪。(但考慮警方失去市民信任,要其他群體調查亦非不可理解。)如果話要調查背後動機、有無組織、有無資金、有無外國勢力,政府的確因爲可以影響施政及管治而需要留意,傳媒的確會因爲公衆有興趣知情而有「需要」調查,但如果與調查警察行爲嘅「必要」相提並論,完全係錯誤理解警察對市民嘅真責任同示威者對市民嘅假責任。

 

作者:小sion子

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 「金融才俊」 by 金仔
    金融才俊當中,還有部分是專業「食客」。朋友S在公關公司工作,因為業務關係,經常需要在各大酒店安排一些午餐商務飯局。這些飯局都是Byinvitation的,每位平均一千元一個setmenu,但不說不知,這些飯局往往吸引一些在中環金鐘上班的才俊…
  • 【真。攬炒】楊岳橋笑住講前線食催淚彈,懶理義士死活 by 左膠正垃圾
    楊岳橋曾在商業電台的節目中,倡議「先搞政治,暫緩大搜捕」。及後,他在面書面上澄清只是口快說錯話。 但你看看這次的聽證會,一次一次,看來他內心一句,就是懶理義士死活。…
  • 點解班後生咁唔鍾意老一輩?因為廢中廢老其身不正。 by 亂臣賊子
    搵工或者出嚟做臨時工時,成日都會見到啲其實真係冇咩料嘅老頂成日吹水吹到天花龍鳳,但永遠就唔會落手落腳淨係識尸位素餐,衰左就射波俾死貓人食;日光日白見人個時將「後生仔冇道德急功近利」掛喺嘴邊做衛道之士,但轉個頭夜黑飲左兩杯就大言不慚向人提出性…
  • 【認真答】不中出如何令同居女友懷孕? by 白木乩
    睇到呢啲POST,再碌下COMMENT,雖然網友們都發揮創意極盡挖苦之能事,但就算撇除「搵隔離屋幫你中出」、「帽事嘅」、「讓老夫出手」呢啲選項之外,都其實真係有可能嘅。…
  • 誰怕攬炒? by 健吾
    香港人,有一種好奇怪的性格特質:老闆情結。他們沒有權力,卻很愛用「老闆」的思維去想事情。用左膠的說法,好聽一點,叫換位思考。難聽一點,就叫「皇帝唔急太監急」。你看看?有時事評論界的前輩認為,「睇完民意的所謂逆轉,見到咁多人咁堅定地反送中,反…
  • 敏華冰廳一個品牌,兩種品質?——旺角朗豪坊與荃灣荃錦中心的天堂與地獄 by 白木乩
    過度擴張,搞唔掂QC,然後名大於實,發生太多了,今次好明顯,個廚房都未訓練好,就要推佢上戰場。室溫扒都拿出來奉客,不如改名做大鳩鑊啦?…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 197900
Date: 2019-08-08 16:04:53
Generated at: 2019-08-19 02:26:38
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/08/08/197900/論責任-調查警察行爲與調查示威者行爲的分別