逆權司機

 

🚕 = 的士司機,👽 = 乘客

客:「閃電好犀利。」

的:「有啲人話,行雷,叫啲福建人唔好嚟。」

客:「係,會被雷劈。」

的:「真係唔怕佢地,又唔係成萬人嚟。」

客:「可能有一千。」

的:「一千真係唔驚,我地成萬人。」

客:「一萬人?」

的:「每次都一萬喺前線,唔怕。」

客:「嗯,佢地好醜惡。」

的:「正常人都唔會做呢啲嘢啦。」

客:「係。」

的:「香港大部分都正常嘅。」

客:「係,大部分都有良知。」

的:「見到你地會好啲,我都開心啲。」

客:「嗯。」

的:「有啲客,好藍。嗰啲,我地講一兩句就知。」

客:「嗯。」

的:「好多中產,黃黃地、或者自己話中立嗰啲,哈,其實邊有中立吖,咪又係藍。佢地話啲後生仔衝,其實唔係佢地衝,條條例通過咗啦。」

客:「係呀。」

的:「通過咗,樓價跌幾成啦。」

客:「但係佢地當睇唔到。」

的:「佢地睇唔到唔緊要,仲有好多人睇到。」

客:「都係。」

的:「我車尾有衫,我買咗啲衫,俾後生仔換。」

客:「呀?」

的:「同五年前唔同,而家係唔係都放催淚彈,係唔係都棍毆頭、彈射頭。我地會去做車手。」

客:「多謝你。」

的:「的士司機一半一半,好多好藍,但好多都有良知。我地會去接佢地。上車、換衫,走。」

客:「多謝你地。」

的:「唔同小巴司機,小巴知邊度有 block 就車佢地去 block。我地有台,有台就避,避到就 ok。」

客:「你地都要小心啲。」

的:「我地 ok嘅。況且我唔怕,仔女都大個晒,唔怕。」

客:「都要小心。」

的:「怕咩吖⋯⋯ 我問後生仔你地出去唔怕咩,佢話怕;我問佢地唔怕開槍唔怕催淚彈咩,佢話每次聽到槍聲都好怕;我問佢地唔怕被人拉咩,佢地話怕,但都要出⋯⋯」

客:「香港人⋯⋯ 要多謝佢地。」

的:「你估我幾歲?」

客:「五十?」

的:「六十一喇。」

客:「睇唔出。」

的:「我仲好熱血。五年前雨革,我喺前面擋㗎。」

客:「我做唔到,行唔到最前。」

的:「哈,各有各做,唔緊要。五年前第一次中催淚彈,咳到我吖,返屋企前用水沖極都好大陣味。」

客:「一定好深刻。」

的:「我老婆嗰日係咁鬧我。你估下佢鬧我咩?」

客:「哈,以後唔准出去!」

的:「佢話,有無搞錯!以後要出一齊出!」

客:「嘩。」

的:「之後每次我地都一齊出,喺前線。」

客:「果然好熱血。」

的:「香港人,就係咁。」

客:「多謝你。」

客:「我可以將頭先嘅對話放上網嗎?」

的:「放連登啦,我淨係睇連登。」

客:「呢啲連登無人睇。」

的:「哈哈。」

客:「唔該晒。」

的:「唔使客氣。」

客:「Bye bye。」

的:「Bye bye。」

 

作者:麥錦鈿

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 我同事笑我唔識用touchpad….. by 緋色雪夜
    「其實你係咪唔識用touchpad?好好用喎~」同事妹妹拎住部macbook坐埋嚟,「不如我教你用touchpad呀。」…
  • 【玩物花絮】正過官方新屋 LEGO集會廣場改建歐陸Jazz Cafe by 阿九
    近期真係冇乜高質素嘅大屋 AMOC 出現喺市面,而官方公佈下年 1 月 3 號正式開賣嘅 10270 Book […]…
  • 你會同另一半講你嘅性史嗎? by 我從不穿睡裙
    講曬出黎,對方真係完全無野,完全接受倒,覺得呢D過去左既野係唔重要的話,我真係恭喜你。但萬一,對方聽完之後唔係咁既話,你要小心了。…
  • 恭喜何君堯終於揾到接班人啦! by 達時製作 (On Time Production)
    何妖能夠孤身(只限香港啫,中國就實有人撐佢嘅)走到今日呢步,殊不簡單。而佢嘅「成功」,亦都感染咗一位等左上位好耐嘅仁兄。佢就係...…
  • How dare you? Because I can. by 諱文
    點都好,首先要恭喜一下Greta本人成為最年輕既年度風雲人物,16之齡得到呢個殊榮證明佢的確厲害;希望佢之後可以真真正正為環境出一分力。點解我會咁講?先唔講佢有班強勁既PR同遊說集團係佢背後撐腰,花少少時間search吓佢背景你就會知得一清…
  • 校服 by 微言
    我對那條藍色裙的認識就只是藍色,及裙,能有什麼改變?可以改動?當然,我相信女生們早已自我分了三、四十派,互相尊重卻各不相讓,守護着自己的傲嬌。老實說,我代表男生們能將她們分為兩派,「短裙」及「一般」兩派。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 198018
Date: 2019-08-13 06:28:07
Generated at: 2019-12-15 21:44:24
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/08/13/198018/逆權司機