支持警察,算唔算阿米巴變形蟲?

 

 

點解喺機場有內地公安內地記者被示威者圍,警察即刻出嚟。

但旅客被示威者圍,警察完全無為而治唔理。

點解唔有建設性啲,警察幫旅客過海關?澳洲領事館派人去幫澳洲旅客,咁揸特區護照呢?邊個幫?

點解警察次次只係負責打示威者清場?而唔係事前安排人手維持秩序?

如果我要飛咁樣被人阻,我肯定同人開波,但警察會唔會幫旅客?

其實我知當然警察唔會幫市民,元朗西鐵打人佢地都唔理。作為一個阿媽,元朗車廂中嘅小朋友哭叫聲最令我痛心、北角有人揸棍我覺得恐怖。

而荃灣,係我長大嘅區份,人來人往嘅眾安街斬人斷手筋腳筋,綠楊對面個小巴站的士站有人隨意搜人袋、隨意打人。點解警察可以對呢啲視若無睹?

林鄭話網上流傳好多圖片,不能作實。但點解警察記者會日日都播片?佢地果啲就係証據、其他傳媒拍到插贓嫁禍果啲就唔算?

如果你到呢個時候仍對政府同警察嘅不公義視若無睹,恭喜你,你已經無良心,你喺任何不公義嘅地方都可以生活得好好,係生命力仲強過曱甴嘅阿米巴變形蟲。

 

作者:人地阿媽

在亂世生咗兩個女,有種責任去做師奶鍵盤戰士

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 198110
Date: 2019-08-15 17:06:14
Generated at: 2019-09-19 05:33:24
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/08/15/198110/支持警察,算唔算阿米巴變形蟲?