夜巡驚魂

 

Night Check 顧名思義——夜巡。

簡單啲講即喺物業管理公司派人,喺月黑風高嘅夜晚突擊巡查保安部夠唔夠「人頭」?有無報大數呃管理公司?保安有無做漏/做錯嘢?最重要喺「同朕 check吓」 保安有無「藍証」即喺「保安員許可證」喺身。有無違規瞓覺「釣魚」?以上任何一項「斷正」就會影相加口頭警告。之後公司會根據合約,正式出信俾安公司遂項列明違規所須要扣減嘅費用,所以老細同法團都好鐘意我哋「影到相」交到功課。當然,仲有屋苑其他設施都要「跟足」巡查表列明嘅細節去巡查。

 

話說,某次「拍」賤嘴同事夜巡完某座後,佢第一時間衝出門口爆粗咁講……

賤嘴同事:「個肥婆大嬸保安做乜嘢?恤衫鈕四粒無扣、中門大開,戴 Bra 想硬谷波大,但喺得條好闊嘅鴻溝集同虛無嘅事業線,佢真係以為自己喺暴乳(墮Lin娜)、漏奶呀!都唔知為乜?夜媽媽撞鬼,嚇到鳩縮!」

我:「做咩咁留意個大嬸?可能佢想色誘你呢,師奶殺手!啲保安大媽見到你個樣肥頭得意又好禮貌,個個都爭住認你做乾仔。咁好女人緣,少苦幹十年呀!改埋個名,叫阿聰,包你打跛腳都唔駛憂。」

賤嘴同事:「我要後生女呀!唔要大媽。我都有層樓揸手㗎!」

我:「……屌,你個富二袋咪又喺靠父幹!唔怪得你條仆街,唔駛同管家婆阿姐 claim 的士錢,真係有米。窮撚我就要。」

賤嘴同事:「唐樓啫,都唔係富二代。」

我:「屌,你都叫(有樓高潮)吖!走啦,哥哥帶你去喊驚,幫你招返嗰魂魄返嚟!」

賤嘴同事:「喺呀,我未招魂呀!咁個Night Check Report 你做啦!」

我:「屌,做咪做囉!你咁講我喺唔會驚㗎!」

賤嘴同事:「…….」

 

後記:保安大嬸中門大開,不了!

 

作者:六月的物管

真係做左六個月物業管理

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【口罩知識】99% PFE 就等同 N95 口罩? by Tango Chan
    PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率,以 3M 為例,他們會利用 0.1 μm 的微粒及 28 lpm 流速來測試外科手術口罩的過濾性能。而普遍來說,這項測試容許使用 0.1 – 5.0 μ…
  • 【香港醫生護士幾時先肯罷工?】如今醫療系統淪陷,源自於「道德勒索」 by 殷琦
    「假如醫生護士集體罷工,相信政府就明白如今已經勢危。但,政府就是知道做醫生的不忍見病人垂危而見死不救,有恃無恐地利用了我們的醫德—也許我們也成為了制度的幫凶。」其實這,正正就是所謂的「道德勒索/綁架」。…
  • 【一人一個沙士回憶】零三年,我住在淘大花園。 by 阿迪
      「零三年,我住在淘大花園。」 短短十個字,已包含很大資訊量。 那時小三,明白的事情不多,只知道很 […]…
  • 致A1的妳 by 車干
    也許是上天憐憫我們這群A0女子俱樂部,或是覺得筆者的勇氣可加,終於不負初心,筆者在零售業中開展了她人生中的第一段戀情。…
  • 【一人一個沙士回憶】只要行多一步,大家都可以係抗炎小子! by 韋健
    相信各位八、九十後嘅朋友都會記得我圓碌碌個樣。想當年,沙士來勢洶洶。嗰時我就係中文大學,亦即係某啲人口中嘅「暴大」誕生,作為暴大仔,當然係好暴力,但做暴徒嘅目的只有一個,就係打低沙士大魔王。…
  • 高比拜仁 by 藍兼併
    他不想成為下一個米高佐敦,他只想做高比拜仁。睡至中午看到朋友的第一個分享的資訊,我不明所以地問為什麼,然後下一秒就是鋪天蓋地的難過消息,NBA傳奇高比拜仁巨星磒落,與他一起喪生的,還有13歲的女兒。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 198848
Date: 2019-09-10 07:49:23
Generated at: 2020-01-28 10:05:49
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/09/10/198848/夜巡驚魂