點解香港攪成咁?

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年9月7日星期六

 

在下竟然仲聽到有人講「點解香港攪成咁」?嘩嘩嘩,仲問緊呢個問題嘅人本身已經係一個生勾勾嘅問題。

呢種人會為黨鐵壞了幾部入閘機而屌人老母,為立法會被打爆而怒屌,為那枝負責侵害佢私隱嘅監控燈柱被鋸斷而大發牢騷,偏偏呢三個月以來成千上萬人被港共軍暴而傷甚至被殺,卻視若無睹,示威掟磚就係暴力,棍打槍擊就係合理武力,佢聽到粗口就打冷顫,但聽見黑警鬧人曱甴就話鬧得好。

對,佢嘅價值觀就係冇價值觀,政府永遠是對的,呢種生物才是核爆都唔割嘅真正信徒,無論佢盲撐嘅暴政權係幾咁不堪無恥,唔好話核爆,就算殞石墜落宇宙大爆炸,佢依然故我義無反顧地撐政府、保民生、促經濟,可能你會覺得剛剛呢幾句實在太無厘頭,Exact7ly 呢啲政府教信徒就係咁癡撚線。

他們甚至不一定是藍尸,只是擅長偏聽,偏聽偏到無法接受現實:「政治嘅嘢我唔熟」「我討厭政治」「政治關我撚事」,但偏偏開口埋口都係佢嘅所謂真知灼見,畢竟會用長輩圖、共匪謬論、假新聞圖去同你「爭辯」嘅人,其實真係無法吐糟——佢相信嘅「真相」甚至稱不上離地,而係平行宇宙中嘅平行時空,那個時空裏林鄭最誠實,831 太子站冇死過人,白衣人係保衛家園、香港好安全,香港警察世界第一 ⋯⋯

服下藍色藥丸的人當然最幸福——逃避現實,一味沈醉於自我感覺良好的小確幸大確幸,那管玻璃門外洪水滔天,繼續食玩瞓屌何其快樂無邊,他口中那塊牛扒其實只是二進制的感覺又如何?好死不如賴活,口腔期的人生只需滿足口腔就夠了。

問「香港點解攪成咁」嘅人,閣下正是有份攪成咁嘅人。

 

作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 198871
Date: 2019-09-12 05:50:51
Generated at: 2020-10-24 10:51:06
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/09/12/198871/點解香港攪成咁?