【塔羅個案】學校老師唔交人鍊學生名單就會無左份工,但佢堅持唔交

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年9月12日星期四

 

今時今日,老師真係好難做。或者咁講,本身都好難做,但係而家如果仲有啲良心同埋教德嘅,都會更加難做。

有老師客,工作嘅學校有學生搞人鍊,然後比媒體影到。校長(定校董?高層級別)覺得好嬲,但係又怕比外界針對,所以私底下要求我個客將當日走堂/有參與活動嘅學生名記低,唔會即時處理,但係「等件事完左先慢慢同佢地計」。

我個客本身好鍚啲學生,而佢間學校,據佢所講,其實啲人都幾乖的,所以避免啲仔仔女女遇到麻煩,每次佢地搞活動,我個客,一定會提早到現場打點,「呢個係老師嘅責任」。

所以佢唔想交上學生名單,代價係,可能下個學年就無得再留低。

佢啲學生話,「Miss 你交名單啦,我地最多咪記過,我地唔想無左你呢位老師」;亦有學生話,「你唔交都會有其他想上位嘅老師交,既然係咁,我寧願比個名由你交上去囉。」

但係我個客都係無咁做,即使學生唔會記恨自己,佢都唔想咁做。

我尊重。有呢份決心,唔係易事,當然我亦唔敢寫包單話咁樣做係最好,但係做老師做到有學生肯撐你,呢一點至少值得為自己驕傲吧。

 

【塔羅牌個案分享】

 

 

作者:神婆

神婆
非典型占卜師,唔神秘,無形象,除了鐘意聽客人講故事,夜間興趣係打機睇動漫同撚貓。https://www.facebook.com/FortunaMessage

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199165
Date: 2019-09-17 17:33:41
Generated at: 2019-10-20 20:43:39
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/09/17/199165/【塔羅個案】學校老師唔交人鍊學生名單就會無左