南亞籍粉紅色地鐵助理都識扮望左第二邊唔捉跳閘,當日嗰個捉印巴大漢打藍絲嘅香港人道左歉未?

 

反送中梗係we connect,除左利物浦同曼聯可以不再walk alone,男拔喇沙可以握手,仲可以令港鐵請左一堆南亞人同埋鄉音未改嘅女士做粉紅色助理,就算部份唔係好識講廣東話,佢哋嘅官方身份都係負責提供「車站資訊」。

然而我諗連地鐵都未必估到,南亞朋友對香港青年嘅同舟共濟,係不分種族膚色,只問自己係咪香港人。

我就唔會篤灰,所以咩站同埋幾時我都唔會講,相都係亂Google。

話說有晚喺地鐵站等人,等左一陣,期間聽到有位粉紅色南亞助理,答乘客問題,佢係唔識講廣東話,更加唔識普通話,佢地好努力用英文傾。

呢個唔重要。重要嘅係之後。

之後無人問嘢,佢咪施施然咁企喺度,然後有個黑黑實實嘅香港青年,好靈巧咁唔俾錢就跳入閘。

通常我地呢啲自己唔敢跳(其實都係跳唔到)嘅大叔,都會望下周圍有無好事之徒想捉啲細路,好似話走去啲好事之徒隔離大叫話「呢條友跳閘呀」就可以嚇退佢哋,anyway 我今日只係望下個粉紅色南亞哥仔。

佢係即刻扮轉身望第二度。

講得太多乜嘢槍口瞄高1cm 之類嘅廢話,已經無可能叫警察唔好打咁大力,但呢個香港,禮失而求諸野,南亞人反而會知道,逗左人工唔代表要幫你行不義。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199222
Date: 2019-09-20 22:30:12
Generated at: 2019-10-19 23:15:43
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/09/20/199222/南亞籍粉紅色地鐵助理都識扮望左第二邊唔捉跳閘