【幼稚園人面識別系統】個人資料?超,算係咩?收集你就收集你,出賣你就出賣你啦。

 

做人無公關就死得人多,呢句說話的重心在於,一個人還有一點廉恥。如果做野嗰啲人已經冇晒廉恥,擺明車馬同政權做野,咁就冇咩可以講架啦。

當你以為而家個個星期出去示威遊行,咩和理非勇武係度爭黎爭去果陣,人地已經係度做緊組織工作。

 

最近,有個朋友返到屋企之後就炒蝦拆蟹。咩事呢?原來,佢個大老細(即係佢個仔呀!)今年起放學後,竟然要用人面識別系統既app 黎接放學。

 

 

「一班得果二十個人,你班老師校長白痴架?你都唔認得邊個接放學架咩?以前未有呢個系統之前,佢都有張放學卡,畀三個人去接放學既。而家點解要搞d 咁既野?點會無啦啦使錢去整多舊野去轉?一定冇好野。一睇果張所謂『同意書』,嘩,真係唔睇由自可,一睇就把幾火。原來佢個詳情呢,係冇得opt out 畀我去唔同意將個人面識別資料系統畀第三方既。喺香港,咁做已經係違反左個人資料私隱條例。仲有,我接放學之嘛,點解一個教育App ,要同信用系統或支付等相關掛勾?」

 

 

(iv) 對閣下要求的任何付款指示、直接支賬付款設施及/或信用設施進行處理;
(v) 使閣下與該服務有關的賬戶能夠進行日常運作及/或未清償賬款能夠收回。

 

「第二個問題,佢地嘅免責聲明內容就聲明佢地對保密條件嘅申明,唔會有所保證,即係話,如果有一日佢地系統被人hack左,攞晒啲野,佢地係無責任的。」

「你知唔最仆街係咩呀?佢中間仲有一段咁既野:『如果任何法律,法例,法庭命令,指令,守則或指引要求作出披露,我們可能根據該等法律或規定向有關政府或執法機關,司法機關或監管機構披露閣下的資料。』喂,咁大件事,你梗係要睇過先簽啦?呢間幼稚園個校長,竟然叫個老師叫接放學果個人,要即刻簽畀佢啵。喂,我老母唔識字架,你同叫佢買倫敦金有乜撚野分別?佢份聲明,講到明,最後一點,係會有機會將個人資料,披露俾佢有合作嘅公司同任何子公司或控股公司等等。即係佢根本冇重視過,佢地收集人面識別資料既重要性,剩係識得set database 同發展將來既支付系統。」

 

好明顯,是直接用平日的法律樣版文件去交差,叫所有家長或監護人簽完之後,就當冇件事,冇法律責任。今日先又有新聞講,係大陸學生要戴人面識別頭環去識別學生有冇專心上堂。而家就連家長既人面資料都要拎埋,仲要唔識點解要去畀第三方支付系統做數據。香港有幾多家長真係有意識呢件事係緊要?定係覺得間幼稚園好好,好高科技?

有啲野,已經唔係冇公關咁簡單。而係為左錢,不擇手段。今時今日咁既時勢仲收集家長、監護人同細路既人面資料而仲要氹啲阿婆簽一份咁樣既同意書去賺錢,呢啲唔係叫心地唔好,叫咩呢?我唔知啦。生仔,本來就係好勇敢既。畀著個仔讀一間咁撚心腸壞既幼稚園,就煩上加煩。希望各位家長,睇清楚你地啲父母同姐姐去接放學果陣,係咪要用埋啲出賣左你個人資料都唔使負責任既公司搞既app 黎接放學啦。

 

作者:隨緣

八十後公關公司小卒一名,渴望有一天,只是有人按讚,我就會飽。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【PR】開放世界獸人 x 功夫動作 RPG《BIOMUTANT》今月推出多平台對應 by VJGamer
      Epicsoft(Hong Kong)Limited 今日宣佈,由 Experiment 101 […]…
  • 正常生活 by 健吾
    當我看到新聞評論,大家都在一面倒的討論感染者的「私德」不檢,導致大家連假都沒了。這樣子的狀況,似曾相識。就好像是,當愛滋病流行之時,「普通人」、「未感染者」把所有同性戀者的性慾當成是罪,只要你有「性行為」,你就是錯。…
  • 《無限斜棟有限公司》的政治意味 by Terence Yun
    除了三人家庭背景在暗示著一些政治符號外,其實這個三角戀也是一種暗示,盧慧敏周璇兩人之間,兩位男方常強調要求盧決定選擇其中一個,但盧知道兩人都是她的所愛,不能沒有任何一個,不可以失去其中一個,所以盧非常強調不願意選,不想選擇,她只想唯持現狀,…
  • 梅艷芳與姜濤——看一個時代的轉變 by Terence Yun
    香港娛樂產業一如早前提及是需要投資,不能短視,長線投放資源,才能培養一代藝人…
  • 葉劉請你遠離Mirror by Terence Yun
    政客向來都是嗜血的動物,見到一些市場上有價值的,便會撲過去拿著數,Mirror近期火紅,政客們也不忙關顧一下。有人提議姜B打針以鼓勵年青人打針便是例子,而花姐亦很懂技術推卻,可見她是一個高手。建制政客也不會執輸,葉劉淑儀建議Mirror同E…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199293
Date: 2019-09-23 15:34:22
Generated at: 2021-05-15 15:45:24
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/09/23/199293/【幼稚園人面識別系統】個人資料?超,算係咁。