辭職跳槽?到底你諗清楚未?

 

辭職跳槽喺今時今日已經係相當普遍,因為正所謂合則來不合則去,你估依家仲好似舊時啲人講話要念舊,或者好似舊式日本文化嘅 Lifetime Employment 咁咩,尤其是岩岩派完花紅嘅日子,直頭可以稱之為離職高峰期。

記得有年農曆新年派完 Bonus 之後,一連有好多個同事一齊辭職,而其中一位辭職嘅女同事,喺公司已經做咗差唔多 5 年,暫時叫佢做 T 女士。

T 女士嘅腦細之後有向人事部反映,話覺得 T 女士做野都跟得幾足,而佢部門又缺緊人,於是想小編同 T 女士佢傾一傾,睇留唔留得到佢。

同 T 女士傾完之後,發現原來佢想辭職嘅原因都係現今打工仔嘅心聲,第一係為咗錢,第二係喺同一間公司做耐咗,想出去做下其他野,見識下開下眼界。所以小編收到指示後就同佢講話不如公司加佢人工,然後叫佢考慮下睇會唔會留低。不過個決定權始終都係喺個同事到,唔係你想留人,人哋就要留,監粗 lian 都未必有用。唔知係人工加得唔夠,定因為其他不能說的咪咪,T 女士諗都唔駛諗就一口拒絕咗:「我都係唔會留啦!」

唔緊要,畢竟人各有志,你要出去發達,唔通小編阻你咩,仲希望你快啲出去搵到大錢,返黎帶挈下小編。哩下,小編嘅任務都完成咗,然後返去稟告腦細。

過咗幾日,T 女士突然打俾小編問:「想問下公司之前俾我嘅 Offer 係咪仲生效?如果係嘅話,我想繼續喺到做……」於是乎小編梗係叫 T 女士補返封信,話想取消之前嘅辭職,咁公司就會做其他相應嘅安排。

之後嘅一個禮拜都相安無事,而且小編太忙,都無諗起哩件事。

跟住有一日突然醒起!欸?係喎,T 女士又話會寫返封信俾公司嘅,信呢?打俾 T 女士了解下先。

點知佢話:「我都係唔留低啦,出面有好多工出嘅人工仲高……」

然後就,嘟……嘟……嘟……(Cut 咗小編線)

其實對小編黎講都唔緊要嘅,反正啲野都一樣係咁做,不過改變主意,最好都係盡快通知聲。

如是者,到咗 T 女士嘅 Last Day,佢又同小編講:「係咪已經無得傾?我諗諗下,覺得留返喺到都唔錯。」

………………

媽呀,好辣呀!點解三日唔埋兩日就改變主意?當然,亦有可能係另一個原因,就係出面有好多工作,份人工的確係好高,不過請唔請你先?人生好多野,包括辭職,唔該諗清楚先做,因為決斷同武斷,除咗一隻字唔同之外,都只係一線之差而已。

哩個 Moment,T 女士想留返喺公司,但小編相信到咗哩個時候,公司已經唔想佢再留喺到了……

 

【職場膠事】

 

作者:HR 扮工週記

HR 扮工週記
HEA 到核爆、哩埋係枱底畫下圈圈直至 2046 退休既 HR,同大家分享一下每一日 HR 平淡既生活。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199316
Date: 2019-09-24 06:41:54
Generated at: 2020-02-25 08:02:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/09/24/199316/辭職跳槽?到底你諗清楚未?