2014 928,食催淚嗰個,唔係黃之峰,唔係戴耀廷,係黃洋達。

 

港警方向示威者發射催淚彈 (1).jpg
由 海彥 – http://www.voafanti.com/gate/big5/www.voachinese.com/content/hk-occupy-20140928/2465047.html, 公有領域, 連結

 

香港政圈咁多年來,都係私怨太多,建設太少,呢場運動點解開始見到曙光?因為無大台,就無競爭,無私怨,就做實事。

還記得,我還是大學三年班,當時都未有「雨傘革命」四粒字,學民仔一個大台叫「重奪「公民廣場」」;那邊廂,老戴大大聲叫「佔領中環,正式啟動」。我都唔明點解一場運動可以咁多個台,我聽邊個好?

有人拉住學民唔好衝,大叫「唔好激嬲共產黨」;老戴做緊乜?無印象了,根本都唔重要,但印象係黃耀明同何韻詩係另一邊唱緊歌,泛民從來都係「愛與和平」。

直到928射左第一粒煙,當年都未有咩「full gear」概念,大家都係拎把遮同口罩。我係主場中環,睇緊直播,帶領緊人係金鐘打游擊、食緊煙果個,唔係黃之峰,唔係戴耀廷,係黃洋達。

如果話「不割席、不分化、不督灰」,我五年前已經做緊。我同鳩達從來都唔係同路人,因為我政治理念同佢好唔一樣,但我咁多年來見盡咁多私怨發生,個個屌熱狗乜乜柒柒,我係從來唔打落水狗,因為當年直播真係影住鳩達掩住口食催淚煙,單憑呢一點,我當年係真心俾like佢;總好過有人口屌共產黨,但又自己開公司收政府錢起鐵路。

經驗永遠都係累積回來,2014年我親眼睇住第一粒煙,2019年已經變左「新常態」,無人再屌勇武派,無人覺得「雞尾酒」係暴力;2014年燒垃圾桶都覺得好殘忍,今日燒馬路燒地鐵燒警車變成「唔完美,但可以接受」。

睇咁耐,你肯定以為我又係熱狗。其實我只係一個歷史紀錄者,將自己睇到既野記低。政治從來都係合久必分,分久必合,可能唔知邊日你會見到梁國雄會啜毛ee,但願大家平安,幸福。

 

 

作者:庵念慈

庵念慈
娛樂圈的後生老海鮮,日日被容總追稿的追夢人。現為文化研究碩士學生。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199368
Date: 2019-09-26 20:35:10
Generated at: 2020-04-05 05:55:54
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/09/26/199368/2014-928,食催淚嗰個,唔係黃之峰,唔係戴耀廷,係黃