今日930「全民三罷」,而我係去左迪士尼

 

 

警察打人仆唔仆街?好仆街。

警察執行私刑對付示威者賤唔賤格?好賤格。

香港人有無權示威?有。

香港人應唔應該有人權?有

面對呢啲有好明顯答案嘅嘢,口頭答係好容易,長篇大論都係得,數到去秦始皇暴政所以十幾年就亡國都得。

 

大家記唔記得,八月五日,全民三罷,罷工罷市罷課,雖然唔係真係全面三罷,但至少一大半個香港,癱瘓左一個上下午,地鐵幾條線停駛,機場幾百班機延誤。

中國共產黨,喺嗰日之後,全面部署,包括逼大企業,最知名嘅就係國泰航空,你要做大陸生意,你就唔可以俾啲員工「請假」去罷工,再進一步,就係唔容許員工以機構僱員名義發表政見,延伸開去就係,你打得呢份工就唔好發表政見。

嗰一種三罷,令社會運作唔到,佢地真心驚,但人地驚嘅意思,唔係亂出牌,唔係好似啲示威者咁講「你咪出解放軍囉」。

根本唔需要出解放軍。

中共係對準每個人嘅弱點,每個人嘅生計。

所謂「寧鳴而死,不默而生」,好明顯,無工返真係慘過死;除非呢啲只係講下。

 

今日930,好多人一早睇定日曆,請一日放四日,不過呢個唔關我事,我日日都鍾意做就做,唔做就唔做。

迪士尼開左十幾年我都無去過,就係今日去。

我幻想過,我由出門嗰一刻起,會好似八月五日咁,睇定邊條地鐵線玩完,睇定邊條隧道塞左。

不過我一起身,碌下個fb,咩都無,無人講返唔到工,一切如常。

香港絕大部份人,其實唔想真係革命,尤其是革自己條命。

啲大人,個個play safe,反對派政客就諗選舉,示威者死唔死,對佢地來講只係棋子。

 

革命係好浪漫,浪漫在於,可能得你以為自己搞緊革命。

任何一個理性嘅歐美國家,都唔會想見到中國共產黨倒台,佢地可能想中共唔好威脅到自己,但一定唔會俾佢倒台,因為中國十四五億人,如果真係好似蘇聯咁解體,啲中國人一定會威脅到其他國家嘅繁榮穩定。

唔好話內戰,世界大戰都來。

歐美國家唔係攬炒派,佢地口頭講乜都得,講下姐。

 

從來要爭取改變,係要做一啲嘢,一係威逼一係利誘,咁令他人改變。

如果你諗住犧牲自己,製造流血場面,係屬於威逼或者利誘,呢個已經係屬於達爾文主義中,有缺陷嘅基因應該從物種中剔除嘅級別。

可能坊間仲有人會讚揚你,比較有人性嘅都仲會可憐你。

612 以來,面對警察嘅進步,我一再強調青年人唔應該送死,所謂嘅送中帶來大崩盤,受害嘅一定唔會係後生仔,而家送中不成,香港變中,無產階級你怕什麼,日後周圍文革,不如諗諗,以後點樣送曬啲你唔鍾意嘅大人入集中營?。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199608
Date: 2019-09-30 20:47:15
Generated at: 2019-12-11 05:08:42
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/09/30/199608/今日930「全民三罷」,而我係去左迪士尼