香港暴徒的盜亦有道——Starbucks 遭殃,PCC 無事

 

打砸搶燒,睇落一定係唔啱架喇,但係香港式嘅打砸搶燒,又好似有佢地內裡嘅道理邏輯。

凌晨蒙面法已生效,呢十幾個鐘,周圍都好亂,警察嘅語言係,暴徒周圍無差別咁放火,毆打其他市民,嚴重威脅其他人嘅生命同財產。

 

 

優品360,示威者話呢間野係福建幫經營嘅,相傳福建幫就係喺荃灣斬人嗰班,斬人斬到永久傷殘,佢地認為,既然警察都唔會拘捕真正嘅暴徒,咁不如自己執行呢個懲罰。

當警察話佢地無差別咁放火,諷刺嘅係,一街之隔嘅759阿信屋,仲可以安然咁喺暴動之下繼續營業,絲毫無損。

 

 

美心集團太子女伍淑清,71歲仲女乜嘢,anyway,自從佢干預中華基金中學嘅罷課,同埋上聯合國批評示威者,美心集團旗下所有食肆就遭殃了。

我本身都唔係好食美心,畢竟呢啲垃圾留返餵狗都虐畜,示威者對佢嘅恨,係來自佢衰多口。

大家真係要睇清楚,同樣係賣咖啡,美心集團營運嘅星巴克(Starbucks),係會被暴徒為佢提供免費裝修,而打正旗號係周恩來幫手成立嘅國企,華潤嘅管理層乃至員工,呢幾個月來都無公開衰多口,旗下嘅太平洋咖啡(Pacific Coffee Company),從來唔會被人齋坐唔畀錢,更加唔會免費裝修到室內雅座變露天茶座。

 

 

當警察話佢地無差別咁攻擊市民,我反而好好奇,警方口口聲聲話,任何人都可以離開危險嘅地方,點解嗰啲被打到頭破血流嘅人,每每就係要走入去人地度,搣人地啲紙又有,影人地相又有,明明執行職務又唔表明身分嘅便衣警察又有。

我唔係話打人係啱呀,打人真係好錯,不過當班真暴徒,即係拿住張刀走去斬到人地隻腳永久無知覺,或者斬人地肺動脈斷裂要住深切治療嗰啲,發生過咁多次,咁啲示威者,面對有可能遇到嘅攻擊小心一啲,真係發現有人來意不善,就用武力趕走佢地,喺警察完全唔會幫佢地嘅情況之下,呢個會唔會已經係唯一可以做嘅嘢?

 

我真係唔需要為任何暴徒講說話,反正吿到上庭,呢啲廢話都唔會改變到啲乜嘢,只係如果真係要了解而家啲暴徒,唔係話佢地無差別咁威脅香港人生命財產,就可以正確掌握佢地嘅心態。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 我同事笑我唔識用touchpad….. by 緋色雪夜
    「其實你係咪唔識用touchpad?好好用喎~」同事妹妹拎住部macbook坐埋嚟,「不如我教你用touchpad呀。」…
  • 【玩物花絮】正過官方新屋 LEGO集會廣場改建歐陸Jazz Cafe by 阿九
    近期真係冇乜高質素嘅大屋 AMOC 出現喺市面,而官方公佈下年 1 月 3 號正式開賣嘅 10270 Book […]…
  • 你會同另一半講你嘅性史嗎? by 我從不穿睡裙
    講曬出黎,對方真係完全無野,完全接受倒,覺得呢D過去左既野係唔重要的話,我真係恭喜你。但萬一,對方聽完之後唔係咁既話,你要小心了。…
  • 恭喜何君堯終於揾到接班人啦! by 達時製作 (On Time Production)
    何妖能夠孤身(只限香港啫,中國就實有人撐佢嘅)走到今日呢步,殊不簡單。而佢嘅「成功」,亦都感染咗一位等左上位好耐嘅仁兄。佢就係...…
  • How dare you? Because I can. by 諱文
    點都好,首先要恭喜一下Greta本人成為最年輕既年度風雲人物,16之齡得到呢個殊榮證明佢的確厲害;希望佢之後可以真真正正為環境出一分力。點解我會咁講?先唔講佢有班強勁既PR同遊說集團係佢背後撐腰,花少少時間search吓佢背景你就會知得一清…
  • 校服 by 微言
    我對那條藍色裙的認識就只是藍色,及裙,能有什麼改變?可以改動?當然,我相信女生們早已自我分了三、四十派,互相尊重卻各不相讓,守護着自己的傲嬌。老實說,我代表男生們能將她們分為兩派,「短裙」及「一般」兩派。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199767
Date: 2019-10-05 07:25:39
Generated at: 2019-12-15 21:42:13
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/10/05/199767/香港暴徒的盜亦有道-starbucks-遭殃,pcc-無事