香港嘅警畜係唔會有將來。

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年10月7日星期一

 

警畜知法犯法,已經係人所共知嘅事實。

鬧警畜一句就拉,但明明香港冇辱警罪;
捉完人去警署再用私刑,但冇一條法例容許咁做;
打到傷重不治就拎條屍去被自殺,最漠視法律嘅偏偏係執法部隊。

基本上而家警察做嘢,法律對佢地嚟講只係一件工具:你係示威者,咪同你講係集會係犯法,蒙面係犯法;你係黑社會,砍完示威者都可以冇事,警察唔會同你講法律,只會講一句辛苦哂。明明最唔放法律在眼內嘅係警察,偏偏佢地開人埋口就叫人守法。我真係唔知個說服力喺邊。

警察成日話自己係正義,出嚟反抗嘅只係小數,其實有好多市民撐佢地。但點解每次佢地出嚟,唔理係太子定太古,九龍塘定九龍灣,我地都只會見到由示威者到市民清一色用粗口屌柒班警察?點解去到邊都冇人歡迎佢地?點解少數我就每個鏡頭都見到,多數就從未出現過?愈嚟愈多警察要靠FB上面一啲唔敢公開嘅撐警專頁,認定嗰一千幾百個中坑就係所謂嘅主流,然後唔去面對公開出嚟反對佢地,超過二百萬人嘅聲音。要自欺欺人到依個地步嘅警察仲可以挨幾耐?我會一直睇落去。

比人睇唔起嘅仲有佢地嘅下一代。唔好以為政府同教育局比哂壓力就可以冇事,因為一兩個警察後代而影響到嗰班,甚至全校學生自由?啊啊,佢地更加唔會好過。到最後一係就比人恰足幾年,一係就醒覺點解警察咁克人憎然後討厭自己老豆老母——你可以視作黃絲子女藍絲父母嘅家庭矛盾加強版。

香港往後會點係未知之數,但警畜嘅結局基本上定咗落嚟:香港市民憎嘅憎,驚嘅驚;想移民都會因為警察依個身份而受影響,最後要揀大灣區生活;港女仲會揀警畜嘅愈嚟愈少,甚至有警嫂3P玩出真感情而離開警畜,最後警畜又係要北上搵班北姑過人世,仲要冒住可能比人呃哂啲OT錢嘅風險。當然啦,如果香港真係可以光復,我諗有八成以上警察會坐返一段時間,咁佢地就唔洗煩依個問題。

佢地嘅將來得兩個字,仆街。所以各位一定要留返條命,睇住依班契弟往後嘅日子食返自己種出嚟嘅惡果,好嘛?

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199908
Date: 2019-10-08 03:00:54
Generated at: 2019-10-20 23:26:50
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/10/08/199908/香港嘅警畜係唔會有將來。