【權威轉發】人民日報:「不能賺著我們的錢,還來挑釁我們!」

 

衰仔樂園呢頭講完:

 

人民日報就講多次

 

之前國泰航空,仲有四大會計師行,都已經示範左,唔配合嘅,就唔好諗住賺中國錢。然後,大家都乖乖咁配合。

「中國有今日嘅成就,係建基於中國共產黨的威權統治」,你信唔信都好,甚至一睇到就恥笑都好,呢個想法,喺大陸係非常咁普遍。

有呢啲諗法嘅人,絕對唔係啲乜嘢阿嬤阿伯,上左年紀嘅中國人,就算佢地唔講,至少知道韓戰越戰文革六四係乜嘢一回事。

有呢啲諗法嘅人,而且係真心相信嘅,係啲後生。

80後90後00後,佢地親身經歷嘅,係中國身為世界工廠,喺呢十幾二十幾年急速發展,我地呢啲香港人,會訕笑大陸假大空,但係而家四十歲以下嘅人,真係見證住由細細個可能需要挨餓,到而家各大城市都有現代化嘅生活,呢個改變,對佢地來講係切身而且真實,反而老一輩面對過,有關中國唔好嘅嘢,對佢地來講只係一堆傳說。

 

面對而家中國最有活力嘅人口組成部分,佢地嘅意識形態就係咁樣。

點算?我唔知,窮則獨善其身,呢個係孟子教嘅。香港獨立呢啲,我梗係唔講,我國事學會架,我講仿效上海同埋北京,對外來人口加以區隔,叫啲低端人口返鄉下耕田。

香港連自己搞唔掂,真係唔需要為中國其他地區諗咁多,要以一國中國睇問題,啱呀,香港要學上海學北京啦。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 199937
Date: 2019-10-09 03:00:12
Generated at: 2019-10-20 23:25:59
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/10/09/199937/【權威轉發】人民日報:「不能賺著我們的錢,還