同情美心?不了。

 

做人冇公關真係死得人多。呢個世界有d 人,真係唔好成日衝出黎柒,個世界會美好d既。

最近有人話,好似要同情美心,話同美心裝修又會逆轉民意,又會話會有前線好可憐。最搞笑既仲要講到前線阿姐好好笑容。

一間鋪頭要去到幾冇野讚,先會讚到個阿姐笑住賣野係「賣點」?而家香港人係咪賤到,習慣左出去消費,個個西口西面,於是你偶爾見到一個阿姐會對你笑,你就應該要感恩?點解前線賣餅既阿姐,會西口西面?咪就係賣餅果個大老闆賤格,對d 員工唔好囉?你如果對d 員工好,d 員工返工開心,自然而然就會笑。一間公司,出名賣難食既野,專做大陸人生意,而家仲要埋沒良知,不分青紅皂白支持政權,到示威者反撲,市民罷食罷飲,繁忙時間星巴克都只剩下不知道發生什麼事的外國人去幫襯,再加上大家在twitter tag starbucks 話呢間公司既老闆支持暴力執法機構,支持新屋嶺殺人強姦既政權,終於都驚啦,就叫黃絲KOL去幫忙說項洗白。呢個香港,點會有得救?

 

 

當香港而家人人都係度分黃店藍店,明知黃店難食,多人要排隊佢地都唔緊要。藍店就排晒烏蠅,個個老闆而家都驚d 員工多事亂講野之時,原來只要集團夠大,畀過生意佢做,KOL就可以埋沒良心,為黑白不分,為暴政說項的大老闆講好說話。看著那位KOL的粉絲說失望。有什麼好失望?呢個世界,所有人都係為錢。偉大到好似LeBron James 咁,見住人民幣,都會跪低,學左膠一句:沒有誰不誰更高尚。你第一日畀呢個人圈粉之時,唔係冇預到佢就係一個見錢見機會眼開既機會主義者咩?

理念?良知?咩黎架?食得架?

 

作者:隨緣

八十後公關公司小卒一名,渴望有一天,只是有人按讚,我就會飽。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 200179
Date: 2019-10-18 19:42:23
Generated at: 2020-02-25 07:34:27
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/10/18/200179/同情美心?不了。