連中學生都話:「報警無用㗎!」

3/10聖公會諸聖中學,因為有學生疑因「反送中」立場,而遭學內持相反意見的的學生欺凌,及遭校方打壓。因此該校舊生發起了聲援學生行動。現場所見,除了該校學生和舊生參與外,亦有其他學校學生前來聲援。舊生代表希望校長可以出來交代詳情並接收…

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年10月3日星期四

 

話說某夜獨撚放工歸家,搭扶手電梯時隱約聽到幾位中學雞嘅對話:

中學雞A:「我幫你報警吖?」
中學雞B+C+D異口同聲講:「報警無用㗎!」
中學雞A:「喺喎!」自然反應,依家報警邊有用?
中學雞B+C+D:「咪就係,仲講!」

我苦笑不得,雖然不清楚他們發生什麼事須要報警,但無論「過去」還是「現在」報警好像也沒什麼用,充其量作個紀錄而已!父母自細灌輸獨撚「生不入官門」的想法,所以自小對陰沉的差館絕無好感,也抱著終生不入的覺悟。回想除了老母出事要打三條九 call「白車」之外,硬要去差館報案的一隻手都數得晒。

你,總有親戚問大耳窿借錢不還,仲要報你屋企地址,然後某日突然有十幾人圍你屋企單位,出盡洪荒之力拍門大叫:「欠債還錢 」;「騎樓」玻璃窗被屁孩用汽鎗射爆;銀包喺褲袋跣咗出嚟「攝」咗喺巴士座位罅,返到屋企先知跌咗……。N年過去,淨係記得當時差館「幫辦」講話:「報警都無用,唔駛嚟報。」(俾收數騷擾)。那刻獨撚就知道,警察不是保護市民的生命、財產,是保護權貴。

承上,獨撚試過遺漏銀包喺巴士。慶幸當然時老豆仲喺「巴機」(巴士司機),即刻 call 附近站頭同事留意。最後,好彩喺另一條巴士線嘅巴士搵番。雖然有啲財物損失,但喺搵返身份証唔駛補領就當贏咗,跟住就去咗差館消案。事實証明,好似「幫辦」咁講:「報警都無用」,識人好過報警。記得有次老豆收工返屋企講:「今日有個客漏低個手機喺車,原本唔知喺休班警察漏低,點知佢返嚟搵手機時帶埋兩個著住軍裝嘅警察。初頭都唔好聲氣,見我幫佢搵到俾返佢先好啲聲氣!」。獨撚嗰時已經深感識人好過識字,報警靠「Green object」人哋講句無用就唔駛落簿唔駛做。除非你都係object做到齊上齊落,無論喺吹雞搵救兵定講數獅鳥只要喺同類點都撐你、幫你。

好可惜,到現時為止「和理割」都唔知割咗幾多轉蓆,唔知佢哋幾時先會明呢!

 

作者:六月的物管

真係做左六個月物業管理

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 大埔浸信會借 Nick Vujicic 籌款事件補充 by Do Chan
    聚會的定位是「佈道暨擴堂籌款」聚會,這一點是令很多人勃然大怒的。我猜想,其實主辦方並不是想非信徒買票聽福音,他們的目標其實是教會內的富貴會友,他們買票捐錢給教會,教會還以阿 Nick 親身講見證,本意是想雙贏,但結果卻釀成公關大災難。敝教有…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 200420
Date: 2019-10-24 18:31:05
Generated at: 2022-08-09 06:42:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/10/24/200420/連中學生都話:「報警無用㗎!」