【屯門毒氣來襲】香港政府一邊話人散佈謠言,一邊用警察消防查「怪味」

 

呢個政府真係好得意,一方面想香港人唔好信埋曬啲邊個枉死邊個被強姦之類嘅謠言,一方面呢,又當市民弱智。

屯門琴日下午開始,大範圍傳出異味,好多區議會候選人相繼出post 並跟進:

〔屯門不明氣體懷疑由警方洩漏〕 我們團隊直接詢問消防員,有關催淚氣體由警察大興行動基地外洩,現正散播到屯門各地,遠至新墟、屯門碼頭均有街坊報告聞到催淚彈氣味。 我們在此聯署強烈譴責警方妄顧街坊安全,在民居附近測試催淚彈,並且要求警方…

曾振興發佈於 2019年10月28日星期一

 

好多人懷疑係警察喺大興行動基地測試催淚彈,唔知點解啲有害氣體擴散到周圍都係。

 

然而,香港警察同埋政府新聞處就唔同意呢個講法:

【澄清】就有人指今日下午屯門一帶有刺激性氣體,警方有以下回應。#屯門 #催淚氣體 #刺激性氣體 #澄清 香港警察 Hong Kong Police #消防處

政府新聞網發佈於 2019年10月28日星期一

 

警方就咁講嘅:

於今日下午,警方接報於屯門一帶有刺激性氣體發現,經警方及消防人員巡查後並未能夠確定起因及源頭。

惟警方澄清,警方今日並沒有在屯門使用過催淚氣體或如網上流傳所講試用任何不明氣體。

 

我唔知「經警方及消防人員巡查後」係一個乜嘢嘅程序,我唔係質疑警方同消防嘅學歷,而係質疑佢地嘅專業。

小學有教,雖然唔知而家啱唔啱,警察叔叔係負責維持治安除暴安良,消防員叔叔係負責救火救人。

咁呢兩支紀律部隊,幾時變左負責測試異味來自乜嘢氣體?

用乜嘢專業應付乜嘢難題,呢個係講緊管理常識。

用警察聞下啲味係咩?你政府真係當警察係狗?用消防搵異味源頭?你政府以為全部異味都係漏煤氣?

 

政府同公營機構咁多個部門,咁多人,點解唔正正經經,環保署、衛生署、醫管局,咁多科學家化驗師,應該去現場收集樣本,分析氣體成份,睇下究竟係乜嘢氣體洩漏。

因為警察經常射催淚彈胡椒彈,已經好多人,既包括中到正嘅「暴徒」,更包括我呢啲見到「人多」就唔去嘅怕死人士,身體有不良症狀,例如鼻敏感、皮膚敏感、痾嘔。

衛食局局長陳肇始口講話催淚彈無害,一啲證據都提唔出,連基本化驗都唔做,話路邊空氣監測站無超標,梗係無啦,啲監測站有監測催淚彈成份咩?無檢測梗係無超標啦,本來無一物何處惹塵埃呀?

你政府講呢啲嘢諗住呃得邊個呀?

而家我唔係特登要信乜嘢謠言,而家係我坐喺度,等你政府,去現場收樣本,拿去實驗室,run 一堆test,之後話我知,呢啲氣體有乜嘢。但係你無,你只係搵警察扮狗聞下就算。

係你自己失信於人,唔係人地唔信你。係咁。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 移民?三四十歲呢班人,點移民? by 林非
    你以為香港「情況很差」,但香港一直以來的問題是「倒退得快」,即是那個delta_change很大。但香港在英國人建設下的確有很好的社會基本制度。例如說你移民去日本、去台灣,其實在社會上都各有問題,很大程度上你移過去,只不過是以「不在當地成長…
  • 同藍絲做廿年朋友,結果係點? by 六月的物管
    話說某日,細妹咁唔好彩撞啱「克警」又亂鳩咁放催淚彈,搞到佢眼、鼻、喉都勁唔舒服,猛咁咳之餘,氣管同皮膚都又敏感又痕。之後,細妹喺FB出post 訴苦…
  • 【輔仁罕有支持泛民行動】技術上,最容易做又可以癱瘓城市運作嘅罷工行業係乜呢? by 白木乩
    回歸返現實,有乜嘢罷工,既影響到好多人嘅生活,同時其實個影響,係好麻煩,但又唔係真係咁致命?我識嘢比較少,呢一刻我想放低成見,支持泛民嘅…
  • 黃店還是藍店? by 健吾
    最近有朋友跟我說,太子某一間火鍋店很藍,但自從某次見到警察在他們外面放催淚彈之後,就變黃了。然後在網路,又有人說究竟是黃是藍。有些員工,天天都看著大台的新聞,他們接收的資訊不多,再加上很多以訛傳訛的資訊,示威者有錢收,前線有小天使等等的消息…
  • 農的傳人 by 健吾
    首先,你要有一堆志工。…
  • 迫大家抗爭 by 健吾
    對這位特首而言,她很清楚,她現在宣佈宵禁,停工停課停市,就是輸。這樣子,「暴徒」的目的就會得逞。所以,她一定不會停課,而更會向「可以上班和上學的人表示敬意」。 …
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 200733
Date: 2019-10-29 05:34:59
Generated at: 2019-11-13 08:53:45
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/10/29/200733/【屯門毒氣來襲】香港政府一邊話人散佈謠言,一