【暴動經濟】藍色經濟圈都有鞏固嘅部份——以「港島山區」醫院為例

 

 

有個朋友返醫院,邊間唔講啦,地點呢,港島嘅山區,反正督下碌下google maps 都唔會見到好多間港島山區醫院係要講生意。

佢話呢間野雖然都要講生意,但就唔會好似其他人講到咁,話暴動搞到病人少左咁窩囊。

 

呢邊廂,有醫院喊驚,話唔夠病人,要暫停招聘

 

另一邊廂,喺港島山區嘅醫院,就keep 住有招聘廣告。

咁個廣告我梗係唔貼啦,唔篤灰。

 

有啲嘢其實都係常識。

如果你嘅客源,本身都好多大陸人,而家因為暴動,大陸人減少來香港,連帶旅遊醫療都減少,咁暴動搞到少左客,啱唔啱都好,總之咪就係咁,你賺到笑嗰陣唔會分俾暴徒架嘛?

如果你嘅客源,本身就係港島山區有錢人,而家暴動,啲山區有錢人住得嗰度,正常都唔病都要身體檢查,明星唔會唔洗生仔架嘛,咁暴動就唔會搞到你少左客;相反,無咩事就唔好周圍走,抽個血驗個尿就不如近近地啦係咪?

 

其實今次嘅討論,係脫離左黃色經濟圈嘅格局,港島山區,擺明就係多啲藍甚至紅,暴動刺激黃色經濟圈,同時藍色經濟圈都有佢地嘅生存方式。

馬場有無少左人賭馬?除左嗰次何君堯死都唔肯退出搞到攬炒停一日之外,我唔知啦。不過我諗去馬會會所食野嗰啲馬會會員都應該keep 住。

我諗同好多局勢動盪嘅時候一樣,總有人喺呢啲時候生存到。

甚至有人可以趁呢啲時候發大財。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 200799
Date: 2019-10-31 05:59:36
Generated at: 2020-02-25 17:20:08
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/10/31/200799/【暴動經濟】藍色經濟圈都有鞏固嘅部份-以「