如果你身負重任,就更加應該知道幾時要行開。

 

 

香港警察名譽掃地,消防員仲係叫做比較得人尊重嘅紀律部隊。

今日就有一架消防車,懷疑被警察射中,車上一位消防員,好激動,落車理論,然後雙方有所動作。

至於用乜嘢射中,片段情節就無交代,然而睇落無煙,應該唔係催淚彈,或者粒催淚彈咁好彩失靈,咁可能係其他子彈。

 

而家嘅香港警察已經係地底泥,我諗睇得呢篇文嘅讀者都會認同;但係我諗普遍嘅香港人,都仲係覺得消防員係非常值得尊敬,縱使消防嘅管理層近日以「曱甴」形容示威者。

今日廣傳左嘅片段,其實嗰位消防員係好需要大家嘅支持。

紀律部隊執勤嘅時候要絕對服從,要有紀律,如果無紀律,就係正垃圾,呢一點,香港警察做夠反面教材。

但如果一部消防車被警察流彈擊中,然後消防員落車同警察口角然後有所動作,我諗呢個畫面,加上消防處嘅管理層都表曬態係支持警方執法,嗰位消防員好可能會面對紀律聆訊乃至處分。

 

已經廣傳嘅片段,係無得刪,就算而家所有傳過嘅人都刪,我諗消防處嘅各級管理層,包括嗰位消防員嘅直屬上司,想扮唔知都無得扮。

如果消防處都希望「保育」消防作為香港紀律部隊嘅清泉,處理呢件事上面就要更有智慧同埋彈性,對嗰位消防員從輕處理。

社會大眾亦要多多支持嗰位消防員。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 200858
Date: 2019-11-02 21:14:27
Generated at: 2020-02-17 11:44:37
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/11/02/200858/如果你身負重任,就更加應該知道幾時要行開。