太古城中産,係一班被人強姦慣嘅奴隸

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年9月25日星期三

 

過去幾星期,明明衝突已經降溫——我意思係,打到爆缸入院嗰啲情況少咗。示威者怒火,由打人遷移咗去破壞財物之上,例如只破壞「親政府民間意見領袖」既辦事處之類。福建幫優品360 老闆林子峰啊果啲,而家都死曬狗,話福建幫打人唔關佢事了。是但啦,生意既野,個人冇事米由頭來過,邊度跌低邊度起返身囉,下話。

咁當然,小編話減少死傷係情況好轉﹑可喜可賀,純粹出於人道立場。生意立場就梗係「你爭取民主唔該唔好搞到我」,寧願打死十件八件古惑仔,都唔好打爛我啲生財工具啦。點知琴日太古城又一次打到爆哂光了,重傷幾件。但因事出在太古城,小編其實完全唔覺得意外。

關於太古城,我地編輯部一直覺得係蠻荒無明之地。琴日咁打法,或許有好多中產和理非覺得不可接受,但其實太古城一早已經係計時炸彈:上年已經發生過槍擊案,仲要槍槍爆頭死兩件,仲要係打死老人家。福建幫勇武果啲,就算今日咁打法,相比之下都只係碎料。

人民不禁要問的是,太古城啲人自稱中產,往年詹心桀槍擊案之後,有冇反省過自己住嘅小區出現左咩野問題呢?點解會淪落到好似美國 咁?梗係冇啦,班友沐猴而冠,從來未聽過佢哋反省自己,點解鄉下會出左一個咁樣槍槍打爆頭既女魔王。

They don’t feel ashamed for 活在一個充滿極端暴力既小區內。女魔王既出現一定係女魔王嘅錯,我哋「只要做好自己」就冇事,唔需要檢討。

由嗰刻開始,我哋已經知道你班中產係冇帝王將相之風,完全係蠻荒落後嘅地方,真係屯門公園叫雞啲阿叔都文明過你。去太古城食飯,都有美心集團(我ok的)既潮江春北京樓,食物QC keep 到,但始終唔係上環金鐘嗰種味㗎喇。

你試下去果頭食飯時,席上刻意討論槍擊案丫,包保隔離枱驚到瀨屎,低頭爬飯,連扮講第二啲嘢去逃避呢個話題嘅勇氣都冇。就好似一班性奴隸一樣,每晚只會合埋眼,希望你快啲打完個冷震,完咗件事,走咗之後,第二朝起身忘記左件事佢,唔好記得自己畀人強姦過。

琴晚咬斷耳單野,日後太古城人情感上應該都會係同樣咁處理。

 

 

作者:技術官僚主義者

技術官僚主義者
讀政治經濟學出身,其實對時事冇興趣,入行純粹因為比較好搵

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 200872
Date: 2019-11-04 06:37:00
Generated at: 2019-11-12 19:15:52
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/11/04/200872/太古城中産,係一班被人強姦慣嘅奴隸