【夠喇冷靜唔好打】和理非的末日

 

外號機場大叔的區議會候選人陳振哲被警察壓落地。(同佢同區仲有陳灶良參選)

 

反送中引發嘅大規模持續社會不安,有個高級少少嘅警察叫林志偉,佢話開始緩和咁話。

呢兩個禮拜我見到嘅,反而係當勇武因為各種原因唔係咁活躍,警察就有機會針對和理非。

 

首先講勇武唔出。呢個絕對只係我自己聽我識嗰啲講,一定係以偏概全。

我識一個勇武,好細個,細到點唔講啦。失手被捕過一次,無落案,然後佢就返去做港豬,直播都無眼睇嗰隻,同fd 食飯風花雪月算數。

我識另一個勇武,無被人拉過,畢業後嘅暑假完左,搵到份工又OK,工作忙左,有時星期六日都要做,就少左出去。

再有另一個勇武,都無被人拉過,食食埋埋N 粒催淚彈,食親都痾嘔幾日,一個星期先得嗰七日,整整下都唔知邊日無嘔,我都費事問太多令佢覺得我煩。好喇,鋼鐵意志又如何,身體終於頂唔順,痾黑屎,唔知胃出血定腸出血,搞唔掂入醫院,退下火線。

唔好以為我喺度埋怨佢地,我呢幾個月唯一真係會令我擔心嘅就係呢啲人,我最想佢地第一日就唔去,之前寫過,唔講咁多。

 

好喇,無左勇武,就會少左警民衝突?警察就話你知,唔係。

無左勇武,警察「止暴制亂」嘅目標好似同社會上其他人士唔係咁同。

有啲人可能覺得,勇武先係暴亂,和平理性非暴力就係另一樣野。警察拉勇武、推落地下按住打勇武、用胡椒催淚彈橡膠子彈射勇武,畫面唔靚,非常咁唔靚;警察拉和理非、推落地下按住打和理非、用胡椒催淚彈橡膠子彈射和理非,個畫面好似,嗯,直頭成件事錯曬,hang 曬機,心諗,點會架,明明都無衝擊警察,明明只係和平遊行,明明只係去連儂牆痴下文宣,點解會被警察拉打射?

我諗警察同政府(同埋中共)對於「止暴制亂」嘅定義,口講一套同時執行有另一套。

口講就梗係話,暴徒打砸搶燒乜乜乜,要取締,歡迎和平表達意見。

執行呢?當有藍絲咬甩趙家賢隻耳仔,咁暴力,然後呢,就係呢個太古城商場入面發生嘅所有野,聚集嘅所有人,都係暴徒。乜話?睇唔透?唔明咩邏輯?就係無邏輯,總之一人暴力,全體暴徒,然後鎮壓。

都唔好再提嘅,係呢兩個禮拜點樣伏擊啲連儂文宣人,警察話你塗污公物,呢啲本來捉到都係罰錢嘅嘢,警察係將佢地按落地下打幾下再拘捕。

 

和理非末日,唔係講緊佢地活該抵死,而係講緊,就算你係和理非,而家喺警察嘅「止暴制亂」視野當中,你都係暴徒,就算批左不反對通知書,呢個不反對係喺你行出馬路一刻就變成非法集會,解散得慢啲就武力驅散。

咁點算?我都唔知,我真係day 0 就悲觀,歡迎睇返曬我啲舊文。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 200876
Date: 2019-11-04 07:33:02
Generated at: 2020-03-31 13:05:17
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/11/04/200876/和理非的末日