【血債票償】又話兄弟爬山,咁有票你投唔投?

其實我真係唔係想放負,但每日睇到嘅野,真係無力感好重… 有時會好天真咁諗,不如我地算啦,我唔想再見到有人為此而死…但我知,現實係放棄,只會令更多更多曾經參與過依場運動嘅人而死。亦會令已逝的,去得不明不白。我不會跟你說「請你安息」,因為唯一讓你安息的,只有重光之日。所以我會跟你說,我們會代你走落去,求你保佑我們,與我們同行。

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年11月7日星期四

 

其實見到好多人都好想場革命會贏,搞到有好多都唔係內鬥就互鬧嘅情況。

不如企返出嚟睇吓諗吓,每個人嘅腦、體質都唔同,受壓程度又唔同,每人都有自己嘅特質及長處。講到全城勇武係香港呢個一直溫室環境下真係好難㗎,你話血債票償好人血饅頭?咁你有票你會唔會投?無素人之類願意出嚟參選咪又係俾飯民同建制玩殘香港,當我地真係贏咗,推翻極權都要有人上位唔會無啦啦有堆人出嚟㗎係咪?

明明一開始話兄弟爬山各有各做㗎,你認為你嗰套啱咪繼續做落去,唔可以套落人地道去指責人地㗎喎~重點係,做邊方面嘅嘢都好,衡量自己嘅能力放自己係適合嘅位置,善用自己嘅長處及特點,能夠為場革命互相配合,而更重要係「唔好拖後腿」,你冷氣嘅、少落場又唔企得前嘅就唔好捉鬼,唔係你範疇嘅就唔好掂,做多啲功課了解其他範疇嘅手足所做嘅嘢,付出到幾多就幾多。

五個月啦,就算和理非都會攰㗎,唔好話會落場嘅,攰就好易出現情緒問題,好少嘢都會煽動到情緒,咁對自己及對別人都唔好受,搞到狗咬狗骨咁俾人地見到咁好咩?如果你精神真係拉得好崩緊,睇咩人都唔順眼,情緒容易波動,請放過自己、放過別人,俾自己抽離一下,離開一下資訊,關心一下自己心靈,持久戰精神健康好重要,休息是為了走更長的路。

 

 

作者:紫玥

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 201028
Date: 2019-11-08 06:43:11
Generated at: 2020-10-30 20:49:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/11/08/201028/【血債票償】又話兄弟爬山,咁有票你投唔投?