同藍絲做廿年朋友,結果係點?

 

 

話說「獨撚」有位C9朋友係藍絲退休公務員,而佢老公就係退休警察。C9同荷蘭叻一樣鐘意撐警,仲會喺藍媒page 瘋狂㩒like。儘管政見南轅北轍,但係「獨撚」都無同C9開拖兼unfriend 。

一來,想睇吓佢哋傳啲咩低智post同留言!

二來,C9 曾經好「睇住」小弟。

除非佢先出口,否則唔會正面衝突。

 

講左咁多,都係想講:最強撐警藍絲竟然唔係朋友C9,而喺「獨撚」細妹嘅好姊妹藍絲中產朋友A同佢老公F。

由讀書再到A同F 結婚生仔,相識超過20年。「閨密」程度喺A生咗仔,都要爭住迫細妹認佢個仔做契仔。「獨撚」喺雨革時就知道佢老公喺「藍膠」,原本以為A好慘跟著個「藍膠」。點知前早排,A喺FB出post「引火自招」,先知道佢哋兩公婆喺「天生一對藍」。

話說 A, share 咗一個藍絲post仲撐「克警」做得啱,言論惹火。當然,辣著佢哋認為喺深黃嘅朋友,佢朋友鬧佢哋無良知,仲問如果喺佢個仔遇到會點?結果,A就緊喺話佢黑心咀咒佢個仔。F,當然衝出嚟幫老婆A 護航,仲話唔鐘意咪unfriend 囉。

最後嗌晒大交,雙方都不歡而散。

 

過咗一排,估唔到佢哋兩公婆連「獨撚」細妹都辣著埋。

話說某日,細妹咁唔好彩撞啱「克警」又亂鳩咁放催淚彈,搞到佢眼、鼻、喉都勁唔舒服,猛咁咳之餘,氣管同皮膚都又敏感又痕。之後,細妹喺FB出post 訴苦;內容都係齋講吸咗啲彈,搞到氣管同皮膚好敏感、好痕,無講其他。然後F就「衝出嚟柒」,鬧細妹幾個月前 share 咗幾篇文所以就係深黃。仲話因為有暴徙喺度,所以啲警察先會放彈。(當日得放工嘅人,擺明鳩放)。又話做咩咁遲收工,早啲走咪無事囉。

睇到咁嘅留言,細妹心諗:「屌,識咗廿年!第一時間,唔L喺問候身體有無事,而喺將我歸類喺深黃。眼入面得藍同黃。喺唔L係朋友,有病呀?」細妹忍住爆seed理性同佢哋討論咗幾個回合。可惜,佢兩公婆最後竟然扯埋個仔落水。佢哋鬧細妹思想偏黃、好踩界,又好心提醒佢唔好效法黃絲,會犯法。仲話唔想個仔,有個偏黃嘅契媽。

睇到咁,細妹就即刻爆晒 seed;第一,無關顏色(中立派)。第二,點解要扯埋小朋友嚟講? 搞到好似「嗌」唔贏,就拎「契媽名份」嚟做籌碼?何況圍內朋友都知自己對契仔寵愛有加錫到燶。咁樣做真喺對小朋友好?。第三,將自己不停歸類屬於某種顏色,而且不停曲解同錯誤解讀留言意思……。

最後細妹心灰意冷,唔想再晒時間、晒氣力去「拗」,拋下一句「從此再絕口不提」就乾脆刪post ,眼看不見視為乾淨,遠離是非之地。

 

後記:講到尾,咁多年交情點都喺有條刺。細妹呻完,我同佢講咁咪睇清楚兩位為人囉。我諗,之後佢哋除咗講「飲飲食食」,都唔會再有「深交」。

 

作者:六月的物管

真係做左六個月物業管理

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 大埔浸信會借 Nick Vujicic 籌款事件補充 by Do Chan
    聚會的定位是「佈道暨擴堂籌款」聚會,這一點是令很多人勃然大怒的。我猜想,其實主辦方並不是想非信徒買票聽福音,他們的目標其實是教會內的富貴會友,他們買票捐錢給教會,教會還以阿 Nick 親身講見證,本意是想雙贏,但結果卻釀成公關大災難。敝教有…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 201093
Date: 2019-11-12 04:55:27
Generated at: 2022-08-09 06:33:35
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/11/12/201093/同藍絲做廿年朋友,結果係點?