喺香港,做選民其實好慘

政治 / 最新文章綜覽

 

 

喺香港,七百萬人,有唔知幾多人係合資格選民,當中合資格既選民入面係唔夠一半有投票習慣。雖然投不係公民權利,但呢個權利唔係人人都咁開心。相反黎講,係香港,做選民特別慘,尤其係不滿現狀,渴求改變既人特別慘。

改革或者革命點解多數係年青人發起係因為年輕人特別對社會既不公,由教育教識佢地判別是非,對社會不公義會奮不顧身咁衝去。係民主社會,定期選舉係可以透過由下至上既改變,由人民手中一票去決定為社會既一個願景,實現政黨輪替,持份者既更換,掌權者有能重新分配資源,呢個係民主政度為社智帶出黎既願景。

不過呢個願望係香港,可能因水土不服而變成鏡中花,水中月。就算你係一位小小初出茅廬既小伙子,定係垂垂老矣既老人家,都係憑個一票投下自己心頤既候選人。但係好撚可悲既係,係網上既見到既係,候選人既支持者為左令人支持佢所屬既候選人,唔係以候選人既政績,工作能力去感動人,而係透過不斷既打壓,抹黑,道德綁架,情緒勒索,要人去含淚投票,其實係好撚可悲。

政度本身所予付選民既公權力已經微不足道,即使如此,選民有希望透過討論去令到人候選人有改進,有進步,但往往變成同其狂迷泥漿摔角。好似渾水咁,佢用筆名發表過作為選民既一啲睇法,換黎既係乜野,就係打壓同抹黑,打擊選民既力度比攻擊政敵有過之而無不及。呢個就係我地想要既社會?

係,依家係打緊意識形態既戰爭,各自歸邊亦係常態,我地見到顏色經濟圈既發展,消費者有意見,店家都有積極回應改善,但點解同為服務業既地區服務會變得如此不可理喻?如果政工作者有返佢既初心,有返啲包容,唔好默守成規,個社會會唔會冇咁快淪落如此?又,議員唔係應該尊重選民咩?係政工作者屌票之前有冇認真諗過咩叫尊重?

非常時期信任變得悠關重要,連尊重都冇既球時候,如何談得上信任?聽日就投票日,做選民請尊重自己決定,投票啦,投之前記得諗諗你想要既社會應該係點樣,你想投個個又可唔可以俾到承諾你。

 

 

作者:武士亭

漢江泄對家

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 201519
Date: 2019-11-23 23:24:35
Generated at: 2019-12-13 06:46:53
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/11/23/201519/喺香港,做選民其實好慘