區選大勝之後先係考驗

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2019年11月25日星期一

 

區選由非建制大勝,個個都開心到打勝仗咁。

區區排哂長龍,建制輸到仆街,特別係何妖一輸就有人興奮到開香檳興祝,種種都可以視為平日藍絲口中「沉默的大多數」終於出聲,不過唔係企佢地嗰邊咁解。代表親政府親中共嘅建制比香港人用選票一巴巴車落去,林鄭都仲可以話代表民意唔支找暴力,明顯條八婆真係痴線。

唔理大家仲信唔信而家香港運行緊嘅制度係咪公平,張票有幾多眼淚同血汗,今次非建制嘅大勝絕對唔係勝利,而係一場考驗嘅開始:你唔會有張准考證入到試場就大叫「阿媽我得咗」掛?你要做到嘢,有成績,你先會再有下一次嘅准考證。而家准考證大家就比咗你,到底非建制係生生性性不負眾望,定係個個化身何秀蘭碌碌無為之後比人踢走?真係好睇佢地識唔識諗。如果今次佢地唔好好珍惜依個機會,令好多真係因為風氣同含淚而投嘅人失望,唔洗建制做啲咩佢地都會仆街,仲要係仆得慘話今屆嘅建制。

當初係你地口口聲聲叫選民送你地入制度,等你地可以同大家裡應外合做一番實事。今次大家決定信多你地一次,如果你真係可以做好地區工作將選區變成你嘅主場,如果真係可以好好支緩因為黑警濫捕而入獄嘅前線們,如果你地真係Show到比大家睇「你地冇做錯到」,我相信日後選舉大家好樂意再努力投爆你。不過今次真係最後一個機會比非建制表現同香港人同一條船嘅決心,唔需要你做到咩驚天動地嘅政績出嚟,但起碼要有心做,對得起個良心,我諗依個係好多香港人嘅基本要求。

我有個朋友將投完票再睇你做唔做嘢依個舉動比喻成條女比你氹上床屌完再問你愛唔愛佢。條女咁大決心無條件信你,你要呃佢今次冇問題,不過以後再冇人幫你含的話,唔好問點解。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲介紹】耍帥動作射擊遊戲 《Gungrave G.O.R.E》無限子彈變型棺材爽爆殺敵 by 五木
    主打耍帥和爽爆的動作遊戲,除了《Devil May Cry》外,還有另一個系列《Gungrave》(銃神)。新 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 解構精神心理治療——輔導個案概念化(Case conceptualization) by 西多士
    如果問大家對「輔導」一詞想起甚麼?可能會聯想到精神疾病,情緒困擾,婚姻問題,家庭暴力等。其實,「輔導」並不如有些人想得這般負面的。先說說「輔導心理學(counselling_psychology)」吧。!它是「應用心理學(applied_p…
  • 【轉工適用】Reference Check 又黎料啦 by HR 扮工週記
    Reference check 一般會喺個 Candidate 拎咗 Offer 之後做,公司會跟據 Candidate 俾嘅資料,然後向以前嘅僱主查詢所提供資料係咪屬實。不過唔係所有公司都會做,一般某啲特定行業或者有少少規模嘅先會去做。其…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • 質疑「道德相對主義」 by 楊梓燁
    我們日常生活之中,往往聽到這些言說:「道德是相對的」、「公說公有理,婆說婆有理」、「沒有什麼好爭辯的,這個行為是對是錯,不同人有不同標準」、「不同文化會有不同的道德標準,我們應該尊重其他文化的道德差異」等等,這些說法似乎都隱含著「道德相對主…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 201602
Date: 2019-11-27 02:12:54
Generated at: 2022-12-08 21:07:42
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/11/27/201602/區選大勝之後先係考驗