關愛的味道

 

記得小學時有一次初嘗大家樂嘅窩蛋免治牛肉意粉後就一試難忘,有時會好任性咁要求阿媽俾錢我去食而唔食屋企飯,小學雞總係覺得味精嘢係正啲,難得阿媽又好開通,又可能我夠嗲又多理論啦,佢總係耳仔軟咁放雀咁放我。

昨晚喺餐廳,望到個小朋友好純熟咁點餐然後搵位等個餐送到,一個人嘆個煲仔飯加可樂,好自如咁全心享受,無去玩電話或玩具之類,望住佢食真係隔離飯香將我個咸蛋肉餅飯比下去。唔知佢係家人因為忙所以要自己食飯,定係佢好似以前嘅我咁純粹為食。不過佢大個咗應該會同我一樣,覺得媽媽飯係世上最正,因為當中有關愛嘅味道,係專屬嘅味道。

我都好掛住媽咪飯,佢煮嘅菜式同味道,無打算去研究點煮,因為我知道無可能煮得返。好彩我小學就識煮飯,佢有食過我煮嘅飯都算少點遺憾。係阿媽離去之後,因為得到好多朋友嘅寵愛,去過不少朋友吃過不少別人嘅媽媽飯,感受過唔同嘅溫暖,一種幾自虐嘅喜好,望見人地嘅幸福,令到自己嘅落差感更大。

天氣轉凍啦~自從抑鬱症搵上我後,我就最驚兩個節日,一個中秋節,另一個係聖誕節。因為中秋節係公司唔難搶假,所以多時到避走去外國(雖然今年避走係香港嘅酒店),但聖誕節真係攞我命嘅節日,見到街上唔係情侶就係一家人咁。我最喜愛嘅聖誕節亦是我最驚恐嘅聖誕節,可能又要面對panic attack……

 

P.S:唔知佢有無睇,感謝上年朋友俾我去佢屋企避開個節日。
P.P.S:哩個PAGE其中一個主打係精神健康,有興趣就搵返《我是一個抑鬱症患者》系列嚟睇。
P.P.P.S:抑鬱症患者唔代表全天候廿四小時灰沉沉咁,好多時係你身邊癲癲喪喪嗰個先係患者。
P.P.P.P.S:關注精神健康不分老中青幼。
P.P.P.P.P.S:玩P.S.好玩過HASHTAG咁喎~其實未有HASHTAG前啲人都係喪P.S.㗎啦~等我帶返個潮流先!
P.P.P.P.P.P.S:我有鬼能力咩,講下啫。

 

 

作者:紫玥

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 201690
Date: 2019-12-03 23:37:40
Generated at: 2019-12-13 06:04:06
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/12/03/201690/關愛的味道