【黃藍經濟戰】你自問接受到幾多「非黃」元素?

 

琴晚食雪糕,真係食雪糕,加多件蕨餅啦,俾錢嗰陣見到,八達通機上面有隻pepe,寫住「香港加油」。

今日喺個網,又見到有人喺八達通機上面,貼好多「文宣嘢」。

坦白講,都幾得意,有design 架。

 

潮流興對住自稱黃店要fact check,呢樣係必須嘅,香港人太叻,叻到藍扮黃,叻到幾個月後先藍扮黃。

然而,條線劃到去邊,就唔同人有唔同標準。

好似上面嗰啲例子,當示威者一方面話港鐵係魔鬼,要拆曬佢地啲車站,各車站設施都被破壞到用唔到,大學站就拆到要重建,另一方面,八達通係港鐵屬下嘅公司,用八達通繳費,即係每單交易唔只被港鐵抽佣,更加砸數砸兩個月(求FC),咁收八達通,究竟「夠唔夠黃」?

八達通都叫做香港人公司,如果要拗都仲拗得通,我琴日嗰間雪糕店,八達通機隔離直頭貼埋支付寶QR code,又係一件乜嘢事呢?

 

唔同人有唔同嘅標準,首先我就唔係非黃不入,專注做飲食嘅,應該將時間心機擺喺經營,擺喺鑽研啲嘢好唔好食,擺喺服務稱唔稱心,侍應服務客人嗰陣,私底下討論餐飲體驗以外嘅事,包括政見,都已經係不合適。

重要嘅係,香港係自由市場,自由市場就係咁,總之有辦法唔係偷唔係搶,從人地嘅銀包拿錢,就係成交。

如果有人嘅標準,係「非黃不入」,咁值得商戶同埋消費者關注嘅就係,呢個「黃色體驗」入面,一方面會唔會係出現左一啲「非黃」元素而唔知,另一方面就係大家接唔接受自稱「黃店」而存在「非黃」元素?如果可以接受,條線去到邊?

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 201677
Date: 2019-12-08 14:17:44
Generated at: 2020-01-26 03:35:35
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/12/08/201677/【黃藍經濟戰】你自問接受到幾多「非黃」元素?