腦細話要返大陸發展…我應該點?

 

 

「Brenda,你有無返過大陸?」腦細Michael問。
「有,不過好少。」我說,心諗我由六月起已經唔打算再踏足呢個地方。
「公司咩情況你應該好清楚,香港而家咁嘅環境,我睇唔到再有發展嘅空間,所以嚟緊我會發展大陸市場,你就辛苦啲要兩邊走。」Michael說。
「…」我無回應。
「我都知大陸嘅嘢你未必識,放心,我會喺果邊請人幫手,你睇住佢哋就得。」Michael說。

無錯公司其實一直都蝕緊錢,已經炒咗幾個同事,至於同抗爭有無關係?我唔可以講話無,但我覺得只係好少部分,因為我哋唔係啲咩luxury brand,亦唔係主要做遊客/大陸人生意,主要問題係經營不善,唔能夠知人善任,錢又用喺啲唔合適嘅地方,做唔到應慳得慳,應洗得洗,加上唔接納員工嘅意見,一言堂嘅公司就係咁危險,除非腦細係一個商業奇才,所以任何公司做唔掂真係唔好吓吓都賴抗爭,唔該檢討咗自己先。

大陸人工平,租金低,腦細又有人脈,可能返大陸真係有市場,但係我一定唔會去,除咗唔想應酬晚晚隊茅台之外,而家講返大陸我個腦淨係諗到送中,我對大陸嘅恐懼日溢增加,唔係因為我做過啲咩錯事,而係因為我明白到就算你乜都無做過,佢都有權亂塞啲罪名拉你,仲有太多太多唔合理嘅事,例如最近嘅限狗令,我真係想像唔到喺大陸生活係點。

人民質素亦係一個問題,之前工作上都有同大陸人溝通過,次次都係激到爆血管,仲有你見啲自遊行嚟到香港蝦蝦霸霸,覺得自己有錢就大L晒、講嘢好似用咗大聲公咁,一啲禮貌都無,成日打尖又無公德心,你諗下要同呢班人一齊生活係咪真係命都短幾年?難怪全世界都唔歡迎佢哋。當然唔可以一概而論,大陸人都有啲係知書識禮,我只可以講喺香港遇到嘅大部分都係蝗蟲類別。

「唉,我又要搵工喇頂,腦細要我返大陸。」我說。
「有危必有機,應該會升職加薪,真係唔留?」朋友Crystal說。
「我都知錢係好重要,但係有好多嘢比錢更重要。」我說。
「好,無論點都支持你,加油。」Crystal說。

份工無咗可以再搵過,但自由無咗就可能一世都搵唔番…

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【辦公室智慧】Learn how to not give a fuck, you will be fine. by 沒有句號
    大佬個 Sales Assistant – Ann 姐入 form claim 電話費,一次過 claim 一至八月,公司 policy 講明只可以 claim 最近兩個月嘅單,會計部都係跟 policy 做嘢啫,過咗期自然就彈㗎啦,所以 …
  • 【真人真事】小表妹的胎前記憶 by 表姐
    「你仲記唔記得喺媽咪個肚果陣係點架?」 「唔記得啦」 「再之前呢?未去媽咪個肚之前你喺邊架?」 「喺個天度」…
  • 失戀時,朋友講嘅野,聽下好喇! by 壞孩子
    佢地唔係你,唔知你個心有幾多掙扎,唔知你同個ex嘅經歷同佢俾你嘅感覺,就算你講左,佢地都係當故仔咁聽。而且,朋友為免你傻落去,通常都會叫你放手,話個人唔值得你等或者挽留。但你聽完,就算心知肚明,你鬼做到咁灑脫,如果你得,朋友就唔洗成日睇住你…
  • 關心柳俊江,仲多過十二位手足 by Terence Yun
    此新聞一出,不論是藍絲群組還是黃絲群組,都對此新聞樂此不疲,藍絲見此新聞,當然不會放過這個機會,明白,必然強力追擊,一定打到唔停手。但係唔明所謂的黃絲群組,所謂的本土、城邦之類,都對此也樂此不疲,大家七嘴八舌,當家常話,當正他有如阿嬌藝人般…
  • 去到英國做警花(自稱),見盡社會光怪陸離。 by 英國警花
    早排見d移民谷,個個都好擔心治安,人人好似會抬個夾萬日日出街等人打劫咁款,好似治安除左偷竊打劫外就無野要考慮。講到治安,你有冇諗過英國好多警力其實花了在照顧精神病人身上?…
  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 202426
Date: 2019-12-25 14:34:44
Generated at: 2020-09-23 05:02:30
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/12/25/202426/腦細話要返大陸發展我應該點?