再辱康橋

政治 / 最新文章綜覽

 

未浸過鹹水,母校排名望塵莫及海量劉匪淑儀史丹福大學、汪涵鄭匪月娥劍橋大學,本無資格為兩校決一高下──然則人總有言論自由、後人亦有絕對權力定奪拙稿係糟粕,抑或班馬文章。容我冒天下之大不韙,越級妄議一下兩位名牌大學校友,以俟來者賜教。

二〇一九年除夕,縱獒噬人二百有六日,鄭匪詣灣仔軍器廠街大寨,犒勞賊兵曰:「我亦都相信呢正義係永遠企喺我哋呢一邊……全港嘅市民,甚至國際上呢啲而家被蒙蔽、批評警隊嘅人士呢,佢哋遲早一定會知道,香港呢一支卓越嘅警隊係香港特別行政區最大嘅資產之一。我可以同大家講,我喺述職期間習近平主席呢亦都係公開表示對大家嘅支持、私底下好多嘅中央官員都對大家表示佢哋嘅敬意,唔好講十四億人民係大家嘅後盾!」可憐劍橋生一席慣性謊言,錯漏百出,無以自圓、不攻自破──防火長城外啲人被蒙蔽、城內啲人明就裏;一國政府愈加侵害網路自由、資訊自由、新聞自由,國民離真相愈近;報刊經政權審查,報道更能夠還原事實;香港以至外國高等教育較大陸普及,民眾較易受蒙蔽,批評香港警察較無理、較欠公允……假如鄭匪相信上述鬼話,何必一送大兒林節思、再送小兒林約希一對賊子飄洋過海,負笈英倫學壞呢?

至於群酋私下向香港最大一筆負資產致敬,真有其事,僅足以證明共黨高層亦愛面子,惟恐大庭廣眾撑警貽笑大方;權充兩面派虛與委蛇,冷眼廢帝平孤家寡人出醜,不亦樂乎?「真诚希望香港好、香港同胞好……」香港偏偏衰足二十二年、衰到香港「同胞」忍無可忍,揭竿起義。言者若非口不對心惡意鬥垮香港,即是心有餘而力不足搞臭香港;氣若游絲、語帶祈使,想乞求何方神聖搞好香港、𠱁掂香港人?美帝?黑衣魔?蒙面暴徒?說好的「牢牢掌握宪法和《基本法》赋予的中央对香港、澳门全面管治权」呢?由首任行政長官、終審法院大法官、警務處長到現屆立法會每一位議員,都宣過誓效忠「中华人民共和国」;及今而有警犬出於柙、東方之珠毀於「一國兩制」框架下,是誰之過與?十七年前一位大酋講得好,「如果香港搞不好,不单你们有责任,我们也有责任,香港回归祖国在我们的手里搞坏了,那我们岂不成了民族罪人!」民族罪人今何在?貴為「人大代表」、貴為「全国政协」,每逢周末北上深圳紫荊山莊,「你攬呢個、我攬嗰個……」

平日就「支持香港警察嚴正執法」、「支持行政長官林鄭月娥依法施政」。丹麥王子哈姆雷特到訪港督故宅,得見當代遺體化妝大師鍾日華呢幅名作、聽其耶誕賀辭,要重申:「造物主賜你一副好眉好貌,你偏冇嗰樣整嗰樣!」

史丹福大學東亞研究碩士認識永恒,就準確得多。「冇一個執政黨可以永遠執政㗎。」十一月區議會選舉全軍覆沒,該名新民黨創黨主席嘆道──儘管所屬政黨其實從未執政,哪怕半晝;筆者以偏概全,藉此定史、劍之優劣。

一二年梁匪振英篡奪唐匪英年儲位得逞,此姝覬覦政務長官一職,另有一句名言謂「你叫我返去跟個妹妹,我真係老面皮放唔落囉」,以示不甘後輩月娥之下。靈光一閃、正氣四溢,史大教訓,應記一功──可惜妹妹當選特首後,姐姐不甘寂寞留任行政會議,講得出做唔到;難得同僚近日「見到特首都會講我哋唔介意嘅,如果我哋總辭幫到你」,築成終南捷徑俾佢歸隱田園,又諸多戀棧,流連胯下忘返。粵諺曰:「姣婆守唔到寡。」《左傳》曰:「一薰一蕕,十年尚猶有臭。」其淑儀之謂乎?

己亥小寒於石硤尾南山樓

 

作者:羅依

羅依
粵語保衛戰場上,防守方一馬前卒。近年致力恢復本地廣東話教中文傳統,並引頸企望更多粵語文學經典誕生。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 202667
Date: 2020-01-08 04:07:18
Generated at: 2020-08-13 05:10:39
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/01/08/202667/再辱康橋