令人嘩然的中小學科學比賽——乜原來依家啲細路咁勁架?

 

其實依家D中小學科學比賽真係做緊D乜野?好多學校都參加,做一D讀書唔會讀到嘅Project。原意係好嘅,推動科學發展,提升學生對科學嘅興趣。

但學校所做嘅,到底係為學生科學發展,還是為校譽呢?

有部分學校,小五、中一就話識寫科研論文,做科學研究。你信唔信吖嗱?好似小五就有份論文,叫「How accurate is the manufactures’ transition temperature of S**** M***** A**** (SMA) ?」筆者心諗,一睇個標題已經打個凸。筆者讀完一個Science Education嘅Degree都唔知佢講緊D咩,佢真係神童囉,小五就有咁高深嘅科學知識同科研思維。

但,呢份唔係唯一一個令筆者嘩然嘅作品。

一班老師真係勞苦功高,要絞盡腦汁發展自己……吖唔係,係學生嘅科學潛能。

 

我突然諗起上年講過有個Pokemon嘅填色比賽,網民不斷揶揄,話個細路仔「請槍」,搵人幫手填色。唉,睇到呢D科學比賽,筆者真係覺得五十步笑百步。學校自己都為咗獲獎,無所不用其極,逼迫老師「同同學一齊」進行科學研究。

但,學校唔係一個神聖,代表正確價值觀、公平正義嘅地方咩,點解會容許以「指導學生」作為包裝,有違真實嘅事件發生?真係有「香港特色」嘅「靈活多變」。

 

但,最大問題係,大家都知道個真相(梗係學生自己做啦,筆者就永遠相信學生嘅!),但依然仲有好多好多學校爭相參加,年年各位同學自信滿滿咁講著一D不明所以嘅科學詞彙,之後拎著獎牌獎盃,好開心咁影相,學校嘅老師同埋高層都好開心咁影相。

更甚者,有學校甚至以拎唔拎到獎作為每年考績嘅評核,或者同工去留嘅「重要指標」。為嘅,就係校譽,好讓自己盤生意繼續營運落去。筆者真係笑而不語。無計,你永遠都無可能叫醒裝睡嘅人,更何況人微言輕,為份糧糊口,咁就大家一齊同學生發呢個科研夢啦。

 

最後,真係要向小學嘅數學、常識、STEM科老師;中學嘅一眾科學、資訊及通訊科技科老師致敬。

 

P.S. 記得二月中要交科研作品嘅論文,過Deadline就大鑊喇,小心飯碗不保呀。

作者:教育界漂流小薯

90後,受過吓高等教育。日頭喺教育界做個小薯。起初滿腔熱誠,但經過每年漂漂泊泊,親歷教育界嘅黑暗,依家都係想搵啖食養家啫。夜晚就…sorry,仲未收工喎。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • Client 問我點解自己係「仆街磁石」(上) by Professor Chan
    佢自從中學由女校畢業之後就無試過單身⋯⋯連一個月都無。每次同一個男仔分手,佢好快就會同另一個人一齊,佢話佢已經唔記得單身係咩感覺。…
  • Client 問我點解自己係「仆街磁石」(下) by Professor Chan
    依家,你重新行一次,你由出世到依家呢廿五年嘅經歷。好似一段Video咁,由過去,由開始播放,播放到依家呢一刻⋯⋯你可以由得唔同嘅片段喺你個腦入面播放,唔需要去控制佢,一路播一路同我講你見到咩。」我講。…
  • 【國安法自保】除左刪fb post 之外,你應該做乜嘢? by 白木乩
    對於「唔怕」嘅人,已經唔需要睇落去,就義係高尚嘅,歷史會記得你,雖然好多人唔記得左歷史係由勝利者書寫。…
  • 香港人就係純樸到連日本人都可以喺度橫行霸道 by 白木乩
    就算係日本老母來到香港,無左其他日本人嘅目光,無左其他日本人文化監察,無左其他日本人鬧佢「打咩」、「巴加丫囉」、「渣媽」,出名桎梏出名壓抑嘅大和民族,都係會個性解放,係「個性」解放。…
  • 傷J人 by BEAR 兒
    低胸女徑自朝吧枱走去,被緊身裙包裹着的身體玲瓏有致。她走到男人旁邊,向酒保說了幾句,就在吧枱俯身等着,屁股翹得高高的。有容笑了笑搖頭說:「小婊子還挺厲害的。」…
  • 陳偉霆注定是香港人的一道傷口 by 阿享
    陳偉霆現在很紅,紅到他可以和香港完全切割。近年在大陸很紅的人,再怎樣也會偶爾在香港出現。佘詩曼因為《延禧攻略》爆紅,之後成了廠家寵兒,屢屢在香港大小活動出現。同公司的謝霆鋒,容祖兒等,雖然重心在大陸,但也會在香港開show,出歌。就算勢頭同…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 202672
Date: 2020-01-08 04:19:03
Generated at: 2020-07-07 01:49:21
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/01/08/202672/令人嘩然的中小學科學比賽-乜原來依家啲細路