其實黑警先係「暴動」專家

 

黑警成日話示威者係「暴徒」,為咗一己私欲而挑戰法治。不過當我地回顧歷史,了解下廉政公署成立嘅原因,我地就會明白黑警喺「為咗一己私欲而挑戰法治」依方面可以話係專家級。

就好似冇幾耐之前班黑警話如果要成立獨立調查委員會嘅話手足可能會陀槍遊行一樣,當廉政公署喺1974年2月成立並且立即著手調查葛柏案同大量警察嘅貪污後,成個警孩人心惶惶,走佬嘅走佬,自殺嘅自殺。警隊對廉署嘅調查非常不滿,到1977年甚至出現「數千名警務人員及家屬到香港警察總部操場集會,宣洩對廉政公署的不滿,以及要求警務處處長施禮榮主持公道,向香港總督加以反映。」

冇錯,貪污犯法比人拉仲惡到要遊行表達不滿,同而家班黑警濫權濫暴但屌返人地想查佢一樣咁本末倒置。

遊行之後嘅發展更加精彩。「集會過後,數十名警務人員走到廉政公署位於金鐘夏慤道10至12號和記大廈的執行處總部大肆搗亂,又毆傷了約5名廉政公署人員。事件被形容為警廉衝突,英文輿論更指出事件是警察叛亂」。係啊,成日話唔能夠容忍暴徒破壞法治,要將破壞者繩之於法嘅香港警察,喺上世紀七十年代就開始以破壞同暴力去發洩自己心入面嘅不滿。話自己係一流嘅執法部隊?不如話喺漠視法紀方面警隊咁多年都係無出其右好過。

因為警隊擁有嘅武力,港督麥理浩決定讓步。最後出咗條局部特赦令,唔再追究未被調查嘅貪污警察,警廉衝突先得以平息——咁比人拉咗,調查緊嘅警察點算?冇架啦,成為condom囉,你估真係警隊一條心咩?有事上嚟個個都只求自保。

黑警暴動,係因為犯法又唔想坐監。一班擁有自私自利,爛餘性格基因嘅人自然以為而家班示威者同佢地係一樣咁仆街。但係示威者所追求嘅,係成個社會嘅公義,係整個香港嘅未來,單單係動機以經高尚到班黑警望塵莫及。點解每次警察企出嚟都會比人粗口問候,但示威者就係得到無數掌聲?你明,我明,就係得班無知黑警同廢老唔明。

只要睇返香港警察嘅歷史,你就會知「當差正仆街」依句說話真係民間智慧嘅結晶。到底有咩人會以自己係警察,或者支找警察為榮?除咗佢本身係一個仆街,我再搵唔到第二個原因。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 202801
Date: 2020-01-16 06:14:52
Generated at: 2020-04-02 08:30:59
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/01/16/202801/其實黑警先係「暴動」專家