武漢肺炎肆虐,幾多香港人仲會正視「隨地吐痰」?

 

 

係我好細個好細個嘅時候呢,阿媽成日叫我行路要望地下,一嚟小心腳步唔好自己絆倒自己都唔好俾地上突然嘅不平而絆倒啦,另外以前香港未實施亂拋垃圾要罰錢嘅時期,隨地吐痰係一件平常事,你唔望住個地下嚟行真係好易中招㗎,嘔心到死……不過除咗啲痰外,真係隨街都係垃圾㗎,食完魚蛋嘅竹籤啦、包完雲吞嘅紙巾,仲有飲完嘅紙包飲品盒等。(以前好鍾意一嘢踩爆佢發出巨響㗎,做個乖孩子唔好學呀~)

然後仲係港英時期嘅政府決定嚴捉亂拋垃圾,電視廣告同海報都唔夠教育市民,哩招真係好有效,條街好快乾淨晒,啲人都習慣將垃圾扔返入垃圾桶,吐痰都吐落紙巾到再扔入垃圾桶,為咗方便市民每一條街都會有垃圾桶。不過咁呀~多謝阿董建華,係佢放寛大陸自由行,咁佢地本身就無乜德育文化㗎嘛,但政府初期都有嚴捉大陸人亂拋垃圾嘅,當時嘅導遊都會印好一啲規則俾大陸遊客嘅,但去到689做特首呢就唔同晒啦~食環非常嚴捉港人,但就對大陸人鬆手囉~之前幾年大把例子食環點對啲港人,尤其係基層嘅,例如嚴捉深水埗擺路攤阿婆,尖沙咀清潔阿嬸誤將清潔完嘅水倒入路邊水渠,用幾蚊呃啲執紙皮老人賣紙皮俾佢再出告票等啦~然後又有一堆新聞、網上嘅post見到啲大陸人隨地痾屎痾尿、亂吐痰等,但就無人理囉~

依家又要睇路做人啦~由細到大我都好驚見到啲嘔心嘅痰係地,每次見到都作嘔㗎!今晚我又作嘔幾次,但又唔敢唔望住地下嚟行。警署隔離開咗酒店後,條行人徑就多咗大陸人行,咁啲地雷情況係接近新年哩段時間嚴重咗啦…………依家仲要有武漢肺炎,除咗嘔心真係步步為營,如果踩中真係唔知係唔係應該掉咗對鞋佢。我知哩道好多型男索女跑步會經過嘅其中一個熱點,但提提大家睇路做人,唔好一時顧住昅仔女而誤中地雷啦~其實仲有鼠患問題,之前夏天真係會突然係你面前跑過,有啲女仔會嚇到嘩嘩叫㗎~行哩段路真係驚心動魄…………其實我好鍾意抬高個頭做人㗎,聽住歌望下天色,行過咗卓爾居,望過對岸有時可以望到月亮㗎嘛。我朋友就好鍾意望啲消防員練跑,點解佢知係消防?因為對方胸肌大喎。你知啦附近係紀律部隊宿舍吖嘛~(真係我朋友鍾意睇㗎,本人對大胸男人無性趣)

P.S:希望屯門各區區議員佢地會留意返隨地吐痰嘅問題啦,尤其武漢肺炎爆發期,而且大陸人嚟扮年貨,市中心嘅情況會嚴重啲。當然包括鼠患問題,唔想鼠年同佢地玩遊戲…………

 

 

作者:牛靈

牛靈
屯門開荒牛加盟成員

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 見工過份自信,其實都幾乞人憎 by 小盛女
    其實我唔係淨係想見仔,但係打咗十幾個電話都無人聽,有啲又放我飛機,得佢同另一個女人肯嚟見,呢個女人大我7、8年,經理級人馬,我係請助理,即係under我,其實我都知佢未必啱做,但見佢人工都唔貴就見吓。我不嬲對嚟見工嘅人都好客氣,首先我比咗張…
  • 我們都是活在Jonestown by 《輔仁媒體》編輯組
    Jonestown的教訓其實跟香港的命運相似得可怕。一群當初相信民主回歸的領袖,帶領香港人及其下一代「回歸祖國」,跟隨「中國人堀起」的路。「回歸」後中國人政經社全方位掠奪港人所有,理想崩潰而留下殘酷現實。這些領袖,有的醒覺了,卻做不了甚麼事…
  • 溝俄妹的技術研究 by 技術官僚主義者
    平心而論,俄妹同香港女仔嘅主要分別,係佢哋平均得分較極端:大部分唔係高過70分,就係低過40分;香港女仔係完全相反。大部分人在40至70分區間,成日見啲女有80分,已經俾窮ABC狗衝。因為中庸之道嘛。好似係。即係高過70分會俾同事/同學鬧死…
  • 跳老舞 by 健吾
    中環的教舞老師,年薪可以比做刁的ibanker 人工連bonus 高。有人在做不正經的勾當是事實,香港人愛看不起做不正經勾當,出賣頸以下的身體賺錢這回事,也是事實。…
  • 望住個EX 攬住新女友嗰種感覺真係呢. . . . . . by 莎拉舒
    成個人即刻頹曬,好想衝番屋企,唔想同任何人應酬,個天就真係好似同自己開緊玩笑咁,之前分手後一直都好想係條街撞番佢,見到有佢身上特徵既男仔都會停低望一望,例如釘黑色耳環既,成個情形就好似電視劇感動畫面,以為大家無見好耐,再次見番會發現原來好掛…
  • 【遊戲短評】勁好玩種米模擬器 《天穗之咲稻姬》落田及戰鬥皆令人欲罷不能 by 五木
    《天穗之咲稻姬》(天穂のサクナヒメ)公佈初期無乜人留意,推出後因為超認真嘅耕種系統意外地喺外國引發熱潮。實際上 […]…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 202817
Date: 2020-01-17 05:26:22
Generated at: 2020-11-30 07:06:18
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/01/17/202817/武漢肺炎肆虐,幾多香港人仲會正視「隨地吐痰」