就算唔貪議員寫揮春,都希望後生仔女幫屋企長輩攞!

 

鍵仔而家喺大興花園一期即席揮毫,仲可以報埋新年行大運!大家快啲落黎搵鍵仔瘋狂寫字啦~~~旅行團詳情睇呢度:https://www.facebook.com/313690202370780/posts/698570160549447/

潘智鍵 Gary Poon 發佈於 2020年1月17日星期五

 

記得細個嗰陣,新年前阿媽就會帶我一齊去買揮春,我就會好開心咁揀自己嘅祝福語,我所揀嘅阿媽都全接收,佢就年年一定會買「百無禁忌」返去,我哩個失控嘅細路真係咩禁忌嘢都走去做㗎嘛,見到張咁嘅揮春我就可以放心盡做。係街上都會有啲阿叔伯賺下外快,以自己歷練出嚟嘅鐵畫銀鈎以比店舖平宜幾元一張賣出新鮮出爐而貼心嘅揮春。到咗依家身邊嘅朋友就根據自己嘅喜好去買,有人一屋都係無咀貓卡通揮春,有人整個房門都係青蛙仔揮春,而我就鍾意剪晒花嘅福字,簡簡單單咁貼係門就好了。

係囉,我由細到大嘅概念都係啲嘢應該要等價交換㗎嘛,我見個個新進議員都請個師父嚟幫街坊寫揮春,有啲甚至自己出手,係開心嘅有議員咁肯送嘢俾街坊喎,有曝光率又可以同街坊互動建立感情。所以我就好奇究竟由幾時開始揮春係去區議員度攞嘅呢?由建制派嘅蛇齋餅開始?其實建制派捉緊人性嘅貪念,建立一個個歪風出嚟,但實事又無真正去做,令老一輩嘅街坊覺得你有嘢派你就係做到嘢,你出得糧就應該有嘢俾我。咁新生代嘅民主派區議員除咗要實踐自己立場做實事,亦要做埋建制派嘅蛇齋餅話俾街坊知「我有做嘢」,仲要扮鬼扮馬咁去做,睇見都覺得累。如果經過見到,真係要講句:「辛苦晒,多謝你呀~」

我地啲年輕一代嘅(喂!俾我哩個80後拉車邊啦~)通常都唔會貪圖哩啲小恩小惠,留返俾啲無收入嘅老人家啦~不過咁呀,我地身為有能力嘅後輩,為屋企添置揮春,送幾張俾認識嘅長輩,留意下長者鄰居有無,如果自己手字夠清秀嘅不要怕醜,送上自己親手寫嘅度身訂造嘅祝福語收嘅人會更加暖心,比起新年你講嘅十句八句祝福語更加衷心。我都試過收過朋友寫嘅揮春呀(唔係圖嗰張呀~),佢代佢隻貓寫喎,「喵喵喵喵」見到真係笑唔停囉~仲有幾日,大家發揮你嘅小宇宙啦~

新年快到,今年相信大家其中一樣最想嘅係「身體健康」,願大家關注衞生,關心老人健康,政府盡力隱瞞疫情,唯有我地做多幾步。鼠年就到,見到有議員出力為街坊做事,有啲甚至要上去老人家屋企同老鼠玩遊戲,哩幾年鼠患的確嚴重咗,辛苦各區議員一上任就接手以前建制派漠視嘅事。

 

 

作者:牛靈

牛靈
屯門開荒牛加盟成員

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 做傳銷其實同入邪教無乜分別 by 小盛女
    「想唔想快啲有錢結婚買樓?」「想唔想快啲搵到人生嘅第一桶金?」「想唔想出人頭地?」「想唔想一世免費用護膚產品?」…
  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
  • 運動場上的小團體——「女朋友協會」 by 愛麗 ‧ D
    曾經遇過一個最讓我佩服的女生是這樣的:首先她拿到了全勤;而且她親和力夠,再且可能因為全勤的關係,跟男朋友ssssss都熟絡,熟悉得能接下球場上內外的所有人的所有話題;還熟悉球場上所有的規則,懂得球證每次響哨的意義;還跟每一位女朋友都熟,就像…
  • Goodbye HK, Hello HK. by 毛言地
    班機兩點半飛。預早三個鐘到準備Check-in,再計埋搭巴士去機場,準時十點打開屋企大門,準備迎接久違嘅飛行之旅。雖然平時我同啊媽買餸幫手拎袋橙都話好重,但拎行李就另計,再重都係開心事。等巴士用十五分鐘,車程用差唔多一個鐘。雖然淨係去機場嘅…
  • 吃很多但不會胖的女子 by 藍兼併
    她啜了一口凍檸茶,然後接連吃了三口米粉,郊外的泰式食店在晚飯時段前的最後一個下午茶餐,在她慢慢品嚐下,變得特別美味。她是個會吃很多,但看起來依然弱不禁風,有時瘦削得營養不良的模樣,臉頰都會凹陷,只有鼻樑是高挺的女生。…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 202853
Date: 2020-01-19 00:21:10
Generated at: 2020-10-20 15:08:38
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/01/19/202853/就算唔貪議員寫揮春,都希望後生仔女幫屋企長輩