【武漢肺炎陰謀論】係咪有人想重演「沙士式落台」?

政治 / 最新文章綜覽

 

大前題係假設有人想落台又唔想俾人制裁。

何謂「沙士式落台」?當年03沙士經濟民生差到冇得再差,係高官問責制下,相關既高官係沙士結束後相繼落馬,特首聲稱健康問題落台(然而到今日佢都冇穿冇爛),而處理疫情不善就係被視為換屆既最後一條稻草。

上文我都已經提過,就行政措施黎講,香港經過03、09兩次疫情既侵襲,加上每年流感既肆虐,唔需要咩議員、政務官,連我呢啲濕鳩評論員,都可以講得返邊境防疫同社區防護既措施,健康申報表、量體溫、消毒處理等真係常識咁既做法,按政府行政程序,理應係教科書咁執行,但點解今次港共反應遲緩,連common sense都唔common?係能力不足?定係有心唔做?

能力不足?我唔覺呀,反蒙面法被視為over someone else body都可以成立到,雖然派錢個張閪表都派到咁又真係好難同人講佢有能力,但真係冇可能再蠢既人抄功課都抄錯架?唔係掛。

但點解會覺得係有心唔做?雖然基本法冇列明行政長官請辭要中央批准,但以中共既原則,件事一日未完,係唔會貿然俾當事人安全落莊。而且,更重要既一點係,啲高官都會怕俾西方國家制裁,七個月以黎一連串既問題,佢地點都難辭其咎,如果想逃避,就要搵個理由安全落莊再避下風頭。

大家都記得就係董伯落台之後佢個留低個啲屎其實係俾後人執走哂,執完到佢依家仲可以係鏡頭前面也文也武啵,所謂前車可鑑,會唔會有人以為用咁既方法等自己安全落莊,可以將啲屎交哂俾人,自己就可以甩身?

係非常時期,人總係會自私,都會想自保,仲要對住啲no stake既人,點解你會覺得佢會care你。所謂攬炒,大抵係你要我死,我都唔會俾你好過。當然,你亦都可以諗佢係想用疫情擴散去試圖瓦解呢場運動,止暴製亂個優先次序好似比對抗疫情更高一級,好似係。

 

 

作者:武士亭

漢江泄對家

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 英國時裝品牌駐港高層:「我值錢因為我在香港,移民對我未算選項。」 by 白木乩
    「我老婆都有問我,我英國公司,是否可以申請調任?」…
  • 做人呀媽之後,我失去左好多女人「本能」 by Sunice
    做人呀媽有很多新增技能,在外人看來是彷彿變成了女超人一樣。但其實只有呀媽自己心知,一旦披上「母親」這個聖潔到發光的外衣,我們便同時失去了很多「本能」。…
  • 陳偉霆注定是香港人的一道傷口 by 阿享
    陳偉霆現在很紅,紅到他可以和香港完全切割。近年在大陸很紅的人,再怎樣也會偶爾在香港出現。佘詩曼因為《延禧攻略》爆紅,之後成了廠家寵兒,屢屢在香港大小活動出現。同公司的謝霆鋒,容祖兒等,雖然重心在大陸,但也會在香港開show,出歌。就算勢頭同…
  • 傷J人 by BEAR 兒
    低胸女徑自朝吧枱走去,被緊身裙包裹着的身體玲瓏有致。她走到男人旁邊,向酒保說了幾句,就在吧枱俯身等着,屁股翹得高高的。有容笑了笑搖頭說:「小婊子還挺厲害的。」…
  • 蔡東豪背後的金主靠山 by 渾水
    高振順是福建幫的財技高手。福建幫是股壇一個派系,這個派系的高手可以超高,高到做波鞋做廁紙都可以做到成份股,低手可以低到上市兩個月,主席夾帶私逃,將公司市值蒸發一半,港交所硬膠膠得個睇,這事還是近期發生,不謂不兇殘。關於高先生的介紹,網上很難…
  • 【武漢肺炎】做政府工真係人生贏家? by 文文
    各行各業都擔心緊減人工,被逼放no pay leave的時候,政府工又宣佈加5.26%人工。每年訪問大學畢業生就業方向,做公務員肯定穩佔頭三,特別係非專科(乞食科),例如各大專院校的文學院和社科院的學生,更加係一車車咁去考。而家呢個年代中五…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203008
Date: 2020-01-24 14:58:25
Generated at: 2020-07-05 05:41:33
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/01/24/203008/【武漢肺炎陰謀論】係咪有人想重演「沙士式落台