口罩….. 係一個乜嘢問題?

政治 / 最新文章綜覽

 

口罩….. 係一個乜嘢問題?

 

首先係:香港冇理由唔夠。

跟進番 FB 大量爆料,其實政府早就設計好,由懲教署生產 Q 嘜口罩,車咗懲教署字樣,每日生產量大約五萬個,足夠俾香港政府人員使用。懲教署工場每年生產量大約一千五百萬個,而日前政府自己都爆响口,預備好一千萬個備用。

至於醫護人員額外需要使用嘅「重量級」口罩,N95,發言人都提到起碼夠用三個月,呢類口罩,即使外國廠家要加單,三個月唔會趕唔切嘛。

因此站在抗疫最前線同最有需要使用嘅口罩,冇理由唔夠用…. 又使乜跪求北京恩賜?

至於街上,路人甲乙丙都識講,見過沙士嘅,都知道當年最嚴重嘅時候,都唔會冇口罩賣…. 而當年都係全球傳染,全世界都要用口罩,總唔見得當年口罩生產力會高得過十七年後嘅而家?

咁樣今次香港實在發生緊乜嘢事?

 

第二個問題,唔係香港有乜事,而係中國有乜事。

其實只要將鏡頭掉轉一下,唔好淨係睇香港,睇下世界情況就一目了然:但凡有中國人嘅地方,就會出現搶購潮,啲口罩源源不絕往中國內地運送。

其實情況一如毒奶粉之後的搶購奶粉情況一樣。中國唔係冇奶粉,正如中國都係口罩生產大國….. 不過到命仔要緊嘅時候,到底中國人會揀邊樣?

呢個情況,相信最驚嘅,係中南海裡面班大帝….. 深層次矛盾,唔係香港咁簡單,而係全國嘅政權,去到省一級,都係集體敷衍;而到大難臨頭,冇人會想做共產黨嘅替死鬼。

 

第三個問題:金觀濤到底啱定錯

呢下就好玩了:按金觀濤嘅分析,中國歷代都係「脆性連結」嘅社會。由中央皇權以強控制手段夾硬併湊出一個所謂「大一統」的表象出來,但到了某種壓力臨界點,一旦出現控制不到的事情,就會出現崩潰情況。所謂「治亂興衰」的大循環,

其實就是這樣來的。

一場瘟疫,其實不足以「動搖國本」,這是一個規模效應的問題而已。 不過裂痕只會越發明顯,只待真正的狂風暴雨,而世人無法預見。

與其憂鬱,不如想想長遠如何自保。

 

作者:蕭少滔

蕭少滔
香港中文大學工商管理學院本科生校友會會長、 (前) 香港中文大學學生會辯論學會首席顧問、香港中文大學辯論隊校友會主席、香港中文大學工商管理學院 (國際商業/法律) HEC School of Management Paris, (Financial Engineer, Geopolitics) 恒生商學書院 香港華仁書院

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203235
Date: 2020-01-29 18:53:24
Generated at: 2020-06-05 18:28:55
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/01/29/203235/口罩-係一個乜嘢問題?