口罩….. 係一個乜嘢問題?

政治 / 最新文章綜覽

 

口罩….. 係一個乜嘢問題?

 

首先係:香港冇理由唔夠。

跟進番 FB 大量爆料,其實政府早就設計好,由懲教署生產 Q 嘜口罩,車咗懲教署字樣,每日生產量大約五萬個,足夠俾香港政府人員使用。懲教署工場每年生產量大約一千五百萬個,而日前政府自己都爆响口,預備好一千萬個備用。

至於醫護人員額外需要使用嘅「重量級」口罩,N95,發言人都提到起碼夠用三個月,呢類口罩,即使外國廠家要加單,三個月唔會趕唔切嘛。

因此站在抗疫最前線同最有需要使用嘅口罩,冇理由唔夠用…. 又使乜跪求北京恩賜?

至於街上,路人甲乙丙都識講,見過沙士嘅,都知道當年最嚴重嘅時候,都唔會冇口罩賣…. 而當年都係全球傳染,全世界都要用口罩,總唔見得當年口罩生產力會高得過十七年後嘅而家?

咁樣今次香港實在發生緊乜嘢事?

 

第二個問題,唔係香港有乜事,而係中國有乜事。

其實只要將鏡頭掉轉一下,唔好淨係睇香港,睇下世界情況就一目了然:但凡有中國人嘅地方,就會出現搶購潮,啲口罩源源不絕往中國內地運送。

其實情況一如毒奶粉之後的搶購奶粉情況一樣。中國唔係冇奶粉,正如中國都係口罩生產大國….. 不過到命仔要緊嘅時候,到底中國人會揀邊樣?

呢個情況,相信最驚嘅,係中南海裡面班大帝….. 深層次矛盾,唔係香港咁簡單,而係全國嘅政權,去到省一級,都係集體敷衍;而到大難臨頭,冇人會想做共產黨嘅替死鬼。

 

第三個問題:金觀濤到底啱定錯

呢下就好玩了:按金觀濤嘅分析,中國歷代都係「脆性連結」嘅社會。由中央皇權以強控制手段夾硬併湊出一個所謂「大一統」的表象出來,但到了某種壓力臨界點,一旦出現控制不到的事情,就會出現崩潰情況。所謂「治亂興衰」的大循環,

其實就是這樣來的。

一場瘟疫,其實不足以「動搖國本」,這是一個規模效應的問題而已。 不過裂痕只會越發明顯,只待真正的狂風暴雨,而世人無法預見。

與其憂鬱,不如想想長遠如何自保。

 

作者:蕭少滔

蕭少滔
香港中文大學工商管理學院本科生校友會會長、 (前) 香港中文大學學生會辯論學會首席顧問、香港中文大學辯論隊校友會主席、香港中文大學工商管理學院 (國際商業/法律) HEC School of Management Paris, (Financial Engineer, Geopolitics) 恒生商學書院 香港華仁書院

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 港人學樂器小心被騙財——大提琴掠水記 by 莊公公
    二手琴市場好細,賣出去唔容易,價錢好低,香港地寸金尺土,仲要佔地方,即係擺明被勒索,如果唔係冇好日子過,以後上親堂有排煩。…
  • 【PR】開放世界獸人 x 功夫動作 RPG《BIOMUTANT》今月推出多平台對應 by VJGamer
      Epicsoft(Hong Kong)Limited 今日宣佈,由 Experiment 101 […]…
  • 鑽戒 by 藍兼併
    程子晴嫁給富商翁恭時只有24歲,而翁恭比她年長26年,二人的婚禮在五星級酒店舉行,城中名人富豪紛紛到賀,這段婚姻被外界視為父女戀,而程子晴承受着貪財嫁富翁的惡名。…
  • 朋友,並唔係要嚟搵笨㗎! by 小盛女
    「未諗㗎,都係落吓FB、Google廣告果啲,我畀啲相同價錢你,你幫我執吖。」Grace說。 「你係想我幫你整?你話我知總共要整幾多樣,幾時要完成,我再quote個價畀你啦。」我說。 「唔使咁大陣象!我哋咁熟,想你幫吓手咋,好簡單啫,你…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • 正常生活 by 健吾
    當我看到新聞評論,大家都在一面倒的討論感染者的「私德」不檢,導致大家連假都沒了。這樣子的狀況,似曾相識。就好像是,當愛滋病流行之時,「普通人」、「未感染者」把所有同性戀者的性慾當成是罪,只要你有「性行為」,你就是錯。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203235
Date: 2020-01-29 18:53:24
Generated at: 2021-05-19 08:27:46
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/01/29/203235/口罩-係一個乜嘢問題?