我係一個腎衰竭病人,我支持醫護罷工,爭取封關。

 

 

我係一個腎衰竭病人,需要透過血液透析治療(俗稱洗血)先可以活命的。一星期接受三次洗血,換句話一星期有三日要返醫院。

經歷過沙士,院方多添了設備,可是遠遠不及每天150單程證,以前入院一定可以送往專科病房接受治療,可是近呢幾年,往往送去老人科或內科,而且仲係A床(即係加床位),通常係摺床或急救床,走廊、電視櫃下、貼浴室/廁所門(變相無病房無廁所)。至於專科病房也長期爆滿,加床加到走廊。

當我聽到特首及一眾司長說準備左迎戰疫情我真爆粗,的確瑪嘉烈醫院有一座設備完善傳染病大樓,但係人手係唔足夠,係要每個病房抽人手去。

網上流傳一張照片係講緊醫院其中一個病房臨時叫隔離病房,根本沒有任何隔離設備,醫療人員及其他病人得唔到妥善隔離,响隔離等候確認是否中招,分分鐘就感染了。

目前香港公立醫院根本無能力面對這個災難級疫情,人手長期不足,病床緊張,而家話增加左隔離病床病房呢啲語言偽術只能氹從來未住過醫院的人去相信,只要住過尤其內科病房,就知幾恐怖。

提到醫護罷工,我絕對贊成,只有咁做要求特首封埋其他大部分關口,將災難儘量減低,無錯有人話太遲但好過唔做,其實如果罷工,我地長期病人會受到影響,我可能中間有日子唔可以返去洗血。但我們一定爭取封關,要爭取俾足夠裝備俾醫護人員,甚至加人工,佢哋係用寶寶生命去擋呢個疫情,佢哋都係只能活一次,我地唔需要立石碑去歌頌犧牲者的奉獻,係要從中反省不要再犯錯。

 

作者:林閃爍

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203332
Date: 2020-02-01 06:20:46
Generated at: 2020-03-30 04:39:19
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/01/203332/我係一個腎衰竭病人,我支持醫護罷工,爭取封關