【歷史記事簿】香江號沉沒事故

 

 

香江號話晒一艘巨型郵輪,娛樂、賭船、消閒共冶一爐,是大型著名郵輪,但原來大偈得幾個,平時大偈工作量已經多到不得了,爆煲邊緣,典型上肥下瘦員工架構。

好景不常居然觸礁撞埋舊石度,穿左幾個大窿,大偈就叫船長建議先做補窿工程,咁樣才可以阻洪水入船,但船長就叫唔駛,只需要Pumpg走船底啲水就得,然後繼續航行。

大偈明知唔可行,就吊鳩船長,反而船長仲話大偈想法不切實際,大偈成班係船底不斷Pump水,做到無停手,其他日常工又要做,已經筋疲力盡,再做落去真係等死,因為啲水一落湧入個艙底,果浸瓜佢地。

樓上四五樓住客就更加好笑,吊鳩班大偈話佢地不負責任,唔盡力去Pump水走,只懂鬧船長七嬸,仲連同郵輪入面班保安指手盡腳。

船長就咩都唔理,繼續話大偈唔做野係搞對抗想架船沉,大偈係底艙,係面對最高風臉一群,根本隨時浸死,但無人理。

隔離濠江號原來一樣觸礁,但人地就一早做好措施,依家架船暫保得住,船長一仔就望住架香江號暗笑,睇你幾時沉。

 

作者:Terence Yun

Terence Yun

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203450
Date: 2020-02-02 17:46:41
Generated at: 2021-05-13 14:33:10
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/02/203450/【歷史記事簿】香江號沉沒事故