未過新正頭,都會見到看更鳩衝逗利是

 

新年「第一篇」唔講「衰嘢」,今次就講吓關於新年期間嘅「花生」。一到新年,總有好戲上演,獨撚當然睇戲 mode 食爆谷、飲汽水,睇好戲。每逢節日同紅白場合都係一塊「照妖鏡」,睇盡親朋戚友、同事,駛出國粹「變臉」或者跑得比「賀歲盃」更加9衝。

話說某兩個豪宅,都有獨撚嘅腳毛。唔好以為係豪宅返工,就收獲到好豐厚嘅利是。事實有好多因素影響,譬如:買定租、返工嘅時間、國籍,最重要係個客鐘唔鐘意你……等等。據聞某大型豪宅通宵更職員竟然零收獲,有人分析因為係租俾職員住居多,韓籍佔太多數,整體無新年氣氛,再加上某座數租客無派利是嘅習慣,所以零收獲都唔出奇。另一細型豪宅就啱啱相反,「初嚟報到」都收獲咗半個月糧;據聞清潔、保安「賺」到最多,足個半月糧。

講返新年「花生事」;話說豪宅會所都會附設餐廳兼有外賣服務。新年期間餐廳比較忙,獨撚就俾阿姐臨時拉咗去送外賣俾住客。送完外賣,戶主好順手俾咗張List同埋筆俾獨撚,要獨撚「簽收」封利是。新年期間有幾多個職員上門吖?為咩搞到好似公司簽收利是?真心多9魚!

新年唔駛去沙田睇賀歲盃,係豪宅一樣睇到。保安、清潔為咗利是可以去到幾盡?比鳩衝、厚面皮係常識吧!一班年紀 3X -7X 歲嘅男人老狗,見到人就好似「喪屍跑」,似足賽馬咁一開閘就鳩衝。0 至150 米直路 /上落斜賽事。我見過,我真係見過!見到啲肥保安,好落力由第1座「9衝」去第5座0,個肥仔波又「彈吓、彈吓」咁跑,睇到班「花生友」好歡樂,得閒無事仲會做吓「賽馬評述」估吓邊個保安跑出。

而係會所「獨攬大權」嘅阿姐,前年已經開始奴役同事建立「小氣簿」,每年update 各單位 貴姓、好客閪客、幾錢一封利是、加多減少…..一開EXCEL就一目了然。阿姐承傳國粹級「變臉」;客人一擰轉臉立即變黑,點知嗰客突然再擰轉臉問嘢,阿姐又即變「蓮子蓉」。客人再擰轉頭走時,又立即變黑,得咗。阿姐「黑臉」真係無得彈。

最後,祝 大家身心健康、病菌遠離、人人有罩用……恭喜、恭喜!

 

作者:六月的物管

真係做左六個月物業管理

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 大埔浸信會借 Nick Vujicic 籌款事件補充 by Do Chan
    聚會的定位是「佈道暨擴堂籌款」聚會,這一點是令很多人勃然大怒的。我猜想,其實主辦方並不是想非信徒買票聽福音,他們的目標其實是教會內的富貴會友,他們買票捐錢給教會,教會還以阿 Nick 親身講見證,本意是想雙贏,但結果卻釀成公關大災難。敝教有…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203490
Date: 2020-02-03 04:34:52
Generated at: 2022-08-09 06:55:17
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/03/203490/未過新正頭,都會見到看更鳩衝逗利是