【裝修個案】元朗唐樓港鐵站10分鐘,五百呎劏四間,合法入則回報五里

 

小妹我上次寫文講過,而家時興嘅買樓投資方式,唔再侷限係整個單位搵人承租,反而係做劏房,租金回報變相高啲。

道理無謂講多次,總之政府政策令年輕人實質住屋需求滿足唔到,必然造就劏房需求,小妹我百般不忍心,唯有將啲房盡量做好啲。👌🏻

 

今次介紹下,上年完工嘅一個單位。背景資料簡單講下啦,但唔會太詳細,畢竟部份涉及業主私隱。

元朗唐六樓,樓齡大約五十年,港鐵站步行約10分鐘。單位原本五百呎,業主希望劏四間,搵我地梗係睇中我地合法入則啦。

業主大約四十歲,睇落似投資客,點解咁講?因為我地同佢去嗰個單位見面,佢自己都係第二次上去,對單位完全無愛!講笑咁講啦。😂😂😂

唐樓最令裝修工人苦惱嘅,係無電梯,呢個單位六樓,運一舊磚一包砂,都係要工人逐啲托上去。唔好以為只係運嘢上去,拆原本裝修都要運返晒啲垃圾落樓。我地公司係唔會待簿工人,所以一般來講唐樓裝修都會特別有樓層附加費呢樣嘢。😊

 

今次比較值得介紹嘅有兩樣嘢,第一係業主好肯玩設計,第二就係,天台防水。

 

業主肯玩設計,對小妹我來講就最開心,希望睇開我嘅讀者都記得,其實我正式來講係負責室內設計部份,只係一般嘅業主都因為種種原因,特別係經濟原因,對「設計」呢回事比較抗拒。

今次呢個業主,可能佢本業都係同家居有關,耳濡目染之下,對於美感都有少少要求,可能嘅情況下,就算做劏房都想有啲點綴。

 

睇相可能比較實際:

呢個鬼鬼祟祟嘅木箱,擺到咁高?其實係電錶箱

 

劏房嘅「走廊」同「玄關」,唔值租,梗係越細越好。但業主要佢細之餘,竟然俾機會我喺呢啲位玩設計,我覺得好開心,我搵返自己呀!😂

 

房入面就咁:

燈幾靚

 

天台防水嘅故事就比較驚險。

話說上年夏天秋天冬天,大家明架啦,「社會事件」影響,加上元朗都係一個「好多活動舉辦」嘅地方,故此工程都有好多延誤,好彩係業主好明白好體諒。

但業主體諒還業主體諒,個天未必體諒。而天台做防水就最睇個天。

呢個唐六樓單位,其實就係頂樓,上面就係天台,連埋天台賣,有辣有唔辣,自己住咪可以上去曬衫曬果皮(?),但無論點,如果天台本身日久失修,你就要整埋佢。

無雨落嘅日子,有活動舉行,又整唔到,無活動舉行又撞正落雨,所以呢幾層防水,係試過整到一層,然後落雨,未乾咪起晒泡泡,到最後我地係要剷左再做過!

當然啦,而家講得俾大家知,都即係已經做好晒。其實做防水都係雨季做比較好,只要趁唔落雨嘅幾日,做好之後,就唔洗特登開水喉灌水,個天會幫你手測試。

順帶一提,如果你裝修嘅單位想換窗,就更加應該喺雨季做,天然雨水試漏水係最好,你開喉射窗一定俾樓下鬧,唔想被人鬧就要預早請下面幾層啲街坊飲下午茶。🙄

 

 

做裝修,我地一向建議客戶「貴做平用」,用多少少錢,做足做好,就免煩!🥰

 

各類裝修都可以搵小妹我問下,歡迎去我page pm 或whatsapp 我傾兩句!

WhatsApp: https://wa.me/85291325271
facebook messenger: https://m.me/decorgirl

 

作者:裝修小妹

裝修小妹
一個女仔,喺呢個男人嘅世界......

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203597
Date: 2020-02-07 23:38:56
Generated at: 2020-08-09 10:36:16
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/07/203597/【裝修個案】元朗唐樓港鐵站10分鐘,五百呎劏四間