林鄭仲記唔記得講過嘅「分享快樂」?

政治 / 最新文章綜覽

 

回想當年,林鄭嘅第一份施政報告所用嘅口號係「一起同行 擁抱希望 分享快樂」。先勿論佢當初係咪真係想咁做,但到咗今時今日我可以好肯定咁講,依十二隻字對香港市民嚟講真係一個字都冇中過。

如果以一個正常想邏輯去諗,你係唔會諗得出點解一個香港特首可以同廣大市民背道而馳到依個地步。由反修例開始大家已經睇得出香港市民嘅民意對佢嚟講係Nothing,不過佢嘅每個決定都仲可以話係為咗死要面子,為咗將反抗佢嘅一代趕盡殺絕而做,充其量叫冇人性,但都睇得出佢目的係咩。

直到武漢肺炎爆發,由封關到口罩供應,佢嘅每個決定莫講話唔係一個高官應有嘅水準,連一個小學雞都知要點做嘅嘢佢到而家都唔肯做——係啊,我講緊封關。即使佢每隔一兩日就封一忽仔,但一日未斷絕所有大陸,甚至外國人嚟港嘅途徑,一日都唔係真正嘅封關。香港由冇事到已經出現社區爆發嘅風險,林鄭依舊連封關依一點都未做好;口罩斷貨斷咗半個月都有,澳門都可以先話有二千萬個比市民,再掃哂葡國口罩,但香港係一邊有老人家通宵排隊買紙咁薄嘅口罩,另一邊民建聯捐一大堆口罩去中國,選舉失利後就漠視佢地班鐵票嘅死活。

分享快樂?你連比個口罩香港人都做唔到。

如果反送中嘅種種決定係要趕絕一代人嘅話,今次武漢肺炎之下林鄭嘅做法直頭係想趕絕所有香港人。無論你咩背景,藍定黃,佢都想襯今次收哂所有香港人皮——唔好話我老作,佢連唔比公務員帶口罩依番說話都講得出,你覺得佢有理過香港所有人嘅死活咩?陰謀論講,我係信中國要香港留後路比中國權貴走所以林鄭點都唔肯全封,但想香港人死哂絕對係林鄭一個人嘅諗法。當香港冇人再可以幫中國做白手套,幫中國做啲佢地唔可以出面做嘅事的話,得返香港塊地對中國嚟講係冇用嘅,如果唔係中共都唔洗慢慢放人嚟香港溝淡香港人嘅血,直接好似新疆種族清洗就得啦。

如果你仲想香港有未來,或者再睇短少少,你想你仲有條命留係香港,林鄭同佢成個政府唔可以再咁安然噉留喺度。唔好再覺得政府會同你同行,唔好諗住佢地會比到希望你,更加唔洗旨意林鄭一日仲喺度香港會有快樂可言。你可以唔支持五大訴求,但而家單單係為咗自己條命,大家都要企出嚟反抗依個政府,一定要香港嘅未來再比香港人自己話事。

自己條命自己救,香港人加油。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【劏房生活實錄】連打飛機/捽碟都怕被鄰居聽到. . . . . . by 一百八十呎
    上次講過我同隔嚟屋只係一板之隔,夜晚瞓覺連人哋呼吸聲都會聽到。人哋屋企又有小朋友,可想而知,捽碟的話我一定要帶耳機。試過唔記得戴,一開就大大聲「澳門首家線上賭場上線啦」,嚇到我心都離一離,人哋唔知以為我沉迷毒海都唔好啦。…
  • 【LEGO快訊】LEGO迷你兵團正式登場 by 阿九
    講左好耐嘅 LEGO 迷你兵團終於都喺紐約玩具展前席正式登場!暫時公佈嘅產品總共有 5 款咁多,而當中以 75 […]…
  • 【引爆中國】(一):中國只係統一過81年? by 薰華
    「支爆」呢個term,筆者都聽咗好幾年,然而每次話支爆,結果都好似不了了之咁,直至今年武漢肺炎大爆發,有朋友就開始盤點下現時中共所面對嘅所有問題,發現係歷朝歷代滅亡前夕嘅事件嘅大集合。既然係咁,筆者亦都想講下到底歷代嘅統一同分裂,背後究竟係…
  • 【口罩知識】99% PFE 就等同 N95 口罩? by Tango Chan
    PFE(Particle Filtration Efficiency)則是顆粒過濾效率,以 3M 為例,他們會利用 0.1 μm 的微粒及 28 lpm 流速來測試外科手術口罩的過濾性能。而普遍來說,這項測試容許使用 0.1 – 5.0 μ…
  • 【引爆中國】(二):中國沒有不分裂的本錢 by 薰華
    上次講到葛劍雄《統一與分裂》提出,中共政治政確下嘅標準計,中國歷史上只係統一過81年,而依照傳統中國所講嘅統一嚟計,其實中國亦都只係統一過950年。咁即係話,無論你中意由夏后帝啟開始計、由成湯開始計、由周召共和開始計、由秦始皇開始計,定係由…
  • 宮崎駿《龍貓》其實是一個死去女童探望病重媽媽的故事? by 陳文西
    次子失蹤了。大家四處找她。後來村民在池塘撈到女童的鞋子,草子說這不是次子的鞋。可是都市傳說指,這真是次子的鞋,次子已經浸死了。只是草紙不敢面對現實,所以矢口否認。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203654
Date: 2020-02-07 04:35:22
Generated at: 2020-02-23 15:33:04
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/07/203654/林鄭仲記唔記得講過嘅「分享快樂」?