【人妻感動時刻】挑戰煮飯連自己都覺得難食,而老公竟然食晒!

 

結婚4年,我一直以無飯主婦呢個身分自豪!

…但最近為咗慳口罩同消毒用品,我哋餐餐都屋企食。

因為一直都冇煮開飯,食譜亦僅限於煎蛋飯或炒蛋飯嘅程度。

 

食咗個幾禮拜之後,老公開始有怨言︰

🤦🏻‍♂️「不如落街食下啦…」

🙎🏻‍♀️「樓下就係深圳灣直達巴士站,每日一車車帶菌者由南山疫區直送,過關人數升咗倍幾兩倍呀!隱形潛伏期14日,求其有個咳幾下乞嚏幾下啲菌就停門柄5日,落去除口罩食飯同自殺有咩分別?」

🤦🏻‍♂️「咁好啦…」

 

不過見老公咁慘,我開始嘗試上youtube跟住食譜,煮下其他嘢。

當然同所有入廚新手一樣,成日都有失手落多咗鼓油、搞錯咗糖同鹽、控制唔到火候又燶又唔熟之類嘅小問題……

但老公竟然都全部食晒,仲喊住話︰

😭「好美味呀~!」

我都真係相當感動,覺得自己嫁啱人 ❤️🧡💛

 

故事教訓︰

💁🏻‍♀️︰煮一餐飯真係好唔容易,記得多謝每日煮飯俾你食嘅人

🙎🏻‍♂️︰仆街林鄭全面封關呀_你_ _!🤬 🤬 🤬

 

Well…

 

 

作者:又曦

又曦
遺憾與傷痕,是人活下去的養分。 香港作家;已出版小說︰《補習社》《自修室》《平行世界裡,我沒有錯過你》等;已出版散文集︰《多謝仆街讓我們長大》 FB、紙言、方格子︰@又曦 IG、medium、matters︰@morning_rays

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203759
Date: 2020-02-10 05:49:10
Generated at: 2020-08-09 10:49:41
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/10/203759/【人妻感動時刻】挑戰煮飯連自己都覺得難食,而